wtorek, 30 września 2014

Zupa krem z pora i jabłek

Historia tego przepisu jest ciekawa :) Moja koleżanka Joasia po odwiedzeniu pewnej drogiej restauracji zainspirowała mnie tematem zupy z wykorzystaniem jabłek. 
No bo wszyscy teraz rzucili się na jabłka, gotowanie z użyciem jabłek zrobiło się modne, nawet patriotyczne... 
Podeszłam do tematu jak do wyzwania... Pierwsze próby wyszły mizerne, córka prosiła żeby już więcej tych eksperymentów nie robić, bo na jakiś czas będzie miała dość jabłek... Więc zaczęłam robić jakieś zestawienia smakowe na kartce papieru i... nagle olśnienie! Tak, tak... doznałam olśnienia w tym temacie, ugotowałam zupę i... to był ten smak, którego poszukiwałam! 
Polecam Wam pyszną i rozgrzewającą zupkę. Można ją jeść na codzień, np z makaronem kokardki. A dodatek grzanek, orzechów i pora z masełkiem sprawi, że będziemy ją mogli podać na wymagającym przyjęciu :) 


Zupa krem z pora i jabłek

składniki:
100 g pora (biała część) pokrojony w talarki
40 g masła
500 g jabłek bez gniazdek, pokrojonych w ćwiartki (jasną skórkę zostawić, czerwoną -obrać)
3-5 listków szałwii
6-10 listków mięty
tymianek (1-2 gałązki), tylko listki; ew. 1/2 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka cukru
30 g mąki (ziemniaczanej, ryżowej lub pszennej)
600 g wody
1/2 szkl. białego wytrawnego wina (ok.100g)
100 g śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/2-1 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
szczypta kardamonu
szczypta imbiru

dodatki:
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
zielona część pora pokrojona w talarki
2-3 kromki chleba tostowego pokrojonego w kostkę na grzanki

Wykonanie:
  1. Pora zeszklić na maśle; w Thermomixie 3,5 min / Varoma / obr.1
  2. Dodać jabłka i zioła i posiekać 6 s. / obr. 4
  3. Dodać bulion warzywny, cukier, mąkę i wodę i gotować 15 min / 95 *C / obr. 2
  4. Dodać resztę składników i zmiksować na krem 20-30 s. / obr. 8


dodatki:
  1. Na suchej patelni uprażyć na rumiano posiekane grubo orzechy, zdjąć.
  2. Na patelnię włożyć łyżkę masła i zeszklić zieloną część pora, zdjąć.
  3. Na reszcie masła pozostałego na patelni przyrumienić grzanki.


Na miseczki lub talerze nalać gęstą zupę. Do każdej porcji dodać po łyżeczce zeszklonego zielonego pora, posypać kilkoma grzankami i uprażonymi orzechami.
Pyszna rozgrzewająca zupa. Doskonała na jesienne dni.
Smacznego!




wtorek, 23 września 2014

Śliwki z karobem czyli zdrowsza wersja nutelki

No to jeszcze szybciutko jeden przepis.
Tym razem coś z przetworów... W tym roku robię ich mało bo czas na coś innego potrzebny. A poza tym w zeszłym roku zaszalałam i nie wszystko zjedliśmy...
Ale nutelka śliwkowa musi być obowiązkowo! Tym razem dwie wersje: z czekoladą i z karobem. Obie pyszne, polecam

Śliwki z karobem

składniki:
2,5 kg śliwek węgierek (dojrzałych, pomarszczonych)
200 g cukru trzcinowego (można dodać mniej jeżeli śliwki są dobrze dojrzałe i słodkie)
60 g karobu
ew. cukier waniliowy -10-15 g


 Wykonanie
  1. piekarnik nagrzać do temp.200*C
  2. wypestkowane śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 25 minut
  3. śliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8
  4. dodać resztę składników -gotować 30min./temp.95*C/ obr.2-3
  5. pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8
  6. przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i
  7. odwrócić do góry dnem do wystygnięcia
Nutelka śliwkowa

Składniki
2,5 kg śliwek
200 g cukru
2 cukry waniliowe
40 g kakao naturalnego (np. Deco Moreno)
100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie, takie samo jak wyżej

Z odcedzonego soku można zrobić syrop: zważyć sok śliwkowy, dodać tyle samo cukru i sok z cytryny (wg upodobań). Można dodać skórkę z pomarańczy, kawałek laski cynamonowej, goździka... (wtedy zrobimy syrop korzenny). Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Przelać do butelek lub słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia na pokrywkach. Jeżeli robimy z dodatkami, to najpierw przecedzić. Doskonały dodatek do wody, słodzenia herbaty lub do drinków. Polecam.

Ciasto buraczane bez pszenicy

Obiecałam już dość dawno kolejne ciasto bez pszenicy... Robiłam je już kilka razy i w formie ciasta i jako muffinki. Przy braku czasu zrobienie tego ciasta jest mniej czasochłonne niż jego zapisanie na blogu. Tak, tak :) Sami się przekonacie, jak go zrobicie.
Kilka dni w domu i mogę podzielić się z Wami przepisem na błyskawiczne, pyszne i zdrowe ciasto. Smaku buraczków się nie czuje a ciasto dzięki nim jest wilgotne i ma ładny kolor. Dodatkowo dodałam karob, czyli zmielone zarna chleba świętojańskiego; strąków drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich. 
Karob to zdrowy odpowiednik kakao, jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód oraz witamin:B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.
Stosowanie karobu poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych (refluks). Nie zawiera kofeiny, więc mogą go jeść osóby z wysokim ciśnieniem krwi.  Mogą go także stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne.
Buraczki bez pszenicy, czyli muffiny i ciasto



składniki:
100 g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
350 g buraków obranych
5 jajek
200 g cukru
200 g płatków owsianych
100 g mieszanki „Cynamonowy Raj” Ziarenkowo
szczypta soli
140 g margaryny rozpuszczonej lub oleju
10-15 g karobu

kruszonka:
50 g margaryny
40 g cukru trzcinowego
40 g mieszanki „Cynamonowy Raj” lub posiekanych orzechów włoskich

wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C
  2. Mąkę jaglaną wymieszać w miseczce z proszkiem, sodą i cynamonem.
  3. Buraki zetrzeć na tarce lub posiekać w Thermomixie 8s / obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia.
  4. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 30 s. / obr.5
  5. Przełożyć do formy na ciasto lub do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.
  6. Połączyć wszystkie składniki kruszonki i posypać ciasto buraczkowe.
  7. Piec: ciasto 40 minut, muffiny 25 minut.



Polecam produkty Ziarenkowo. Są to gotowe mieszanki, świetnie sprawdzające się jako dodatki do różnych dań. Do ciast, deserów, śniadań, naleśników szczególnie polecam mieszankę „Cynamonowy Raj”

Smacznego!