środa, 19 listopada 2014

Pyszna babka z karobem i bez pszennej mąki

Ciasto fasolowe już jadłam i kilka razy piekłam a w sobotę zostałam mile zaskoczona, gdy wspólnie z klientami upiekłam babkę z ciecierzycą w roli głównej. Przepis na ciasto wyszukany przez gospodynię kiedyś w kolorowych pisemkach, przez nas udoskonalony i... przerobiony na wykonanie w TM5. Najdłużej moczy się ziarna ciecierzycy, potem gotuje się do miękkości i... wraz z innymi składnikami miksuje półtorej minuty. Jeść można jeszcze ciepłe! Polecam nie tylko tym którzy są na diecie. Dziś upiekłam w domu i moje córki są zachwycone :) 

Karobowa babka bez pszenicy

Składniki:
300 g ugotowanej ciecierzycy (ew. z puszki), odsączonej
100 g płatków owsianych górskich
4 jajka
skórka i sok z 1 limonki
sok z jednej dużej pomarańczy
160 g cukru trzcinowego (może być pół na pół z miodem)
50 g karobu, ew. kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego -dla osób na diecie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 175 *C (z termoobiegiem)
  2. Zważyć sok wyciśnięty z limonki i pomarańczy i ew. uzupełnić wodą do 150 g.
  3. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu Thermomixa i zmiksować 1,5 min / obr. 7
  4. Przelać do silikonowej foremki i piec 45 min. Jeżeli pieczemy w blaszanej foremce to trzeba ją wysmarować masłem i wysypać tartą bułką bezglutenową lub karobem.
  5. Odczekać chwilę aż przestygnie. Można jeść ciepłą.

Smacznego!

Dodam, że ciecierzycy wogóle nie wyczuwa się w smaku. Osoby, które nie wiedzą mają ciekawe miny gdy dowiadują się, że to ciasto bez dodatku mąki :)