Tym razem coś z przetworów... W tym roku robię ich mało bo czas na coś innego potrzebny. A poza tym w zeszłym roku zaszalałam i nie wszystko zjedliśmy...
Ale nutelka śliwkowa musi być obowiązkowo! Tym razem dwie wersje: z czekoladą i z karobem. Obie pyszne, polecam
Śliwki z karobem
składniki:
2,5
kg śliwek węgierek (dojrzałych, pomarszczonych)
200
g cukru trzcinowego (można dodać mniej jeżeli śliwki są dobrze
dojrzałe i słodkie)
60
g karobu
ew.
cukier waniliowy -10-15 g
Wykonanie
- piekarnik nagrzać do temp.200*C
- wypestkowane śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 25 minut
- śliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8
- dodać resztę składników -gotować 30min./temp.95*C/ obr.2-3
- pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8
- przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i
- odwrócić do góry dnem do wystygnięcia
Nutelka śliwkowa
Składniki
2,5
kg śliwek
200
g cukru
2
cukry waniliowe
40
g kakao naturalnego (np. Deco Moreno)
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie, takie samo jak wyżej
Zabieram Ci jeden słoiczek. Pycha :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńElunia pyszności :-) podrzuć jeden słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, co jak co... ale nutelka musi u nas być :)
UsuńNie wiem tylko, czy tak daleko portafię rzucać tymi słoiczkami, hihi
Zapraszam do siebie a wtedy wybierzesz sobie sama :) Pozdrawiam
Potwierdzam pyszności. Mam dostęp do jednego słoiczka...
OdpowiedzUsuńOj tak, jednego już nie ma :) Smacznego Kochanie
Usuń...i to już chyba z tego nowego modelu TM...
OdpowiedzUsuńOczywiście, że z nowego! Ale na poprzednim wychodziły takie same :) Pozdrawiam
UsuńJaki świetny pomysł! Kradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się podoba :) Częstuj się przepisem :) Na zdrowie!
OdpowiedzUsuń