Baba "fit" bez pieczenia
składniki masy:
750 g jabłek (wydrążonych, obranych )
80 g miodku mniszkowego (lub cukru trzcinowego)
35 g żelatyny
80 g wody
300 g twarogu
do dekoracji:
zielona galaretka
1 zielone jabłko
sok z cytryny
Wykonanie:
- Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia.
- Jabłka umieścić w naczyniu Thermomixa i rozdrobnić 7-10 s. / obr. 4
- Dodać syrop z mniszka (mnie został ostatni słoiczek) lub cukier i uprażyć 15 min. / 90*C / obr.2
- Dwie minuty przed końcem gotowania dodać przez otwór w pokrywie namoczoną żelatynę i zwiększyć obroty do 3,5
- Dodać twaróg i wymieszać 15-20 s. / obr. 7; przelać do silikonowej foremki wypłukanej zimną wodą. Odstawić do wystudzenia na ok. 1-2 godz.
Dekoracja:
- Zielone jabłko razem ze skórką pokroić w cieniutkie półplasterki, rozłożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny.
- Zieloną galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, ostudzić.
- Na wystudzonej masie w foremce ułożyć plasterki jabłka, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Żelatynę możemy zastąpić agar-agar
Zamiast syropu z mniszka lekarskiego możemy użyć cukier trzcinowy, kilka daktyli, syrop daktylowy lub dowolny słodzik.
Kupną galaretkę możemy zastąpić sokiem jabłkowym z żelatyną lub agarem.
Najlepiej sprawdza się forma silikonowa, ponieważ z niej łatwo "wychodzi" babka na talerz.
Smacznego!
Fajny przepis, ale co jeśli nie mam Thermomixa ? Pewnie nie tylko ja :)..
OdpowiedzUsuńAnetko bez TM też oczywiście można. Z TM łatwiej po prostu :)
UsuńDo dużego garnka z grubym dnem wkrój jabłka, dodaj odrobinę wody i ciągle mieszaj, żeby nie przywarły. jak się rozgotują, zmniejsz płomień, dodaj namoczoną żelatynę i energicznie mieszaj, żeby się nie zagotowała! Potem zdejmij z ognia, zblenduj, dodaj twaróg i znów potraktuj blenderem. Gotowe :)
Pozdrawiam
Dziekuję za wyczerpującą odpowiedż :). Nie na Święta ( już zaplanowane ), ale zrobię kiedyś taką fajną babę :).
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka! Cieszę się, że trafiłam na Twój przepis, bo po majówce zaczynam odchudzanie :D
OdpowiedzUsuń