Dodam, że sernik smakował nie tylko weganom :)
Sernik wegański bez pieczenia
spód:
200 g ciastek owsianych
50 g masła roślinnego-MR lub oleju kokosowego
masa:
350 g kaszy jaglanej ugotowanej
130 g mąki ryżowej
450 g wody
szczypta soli
120 g cukru
sok i skórka otarta z 1 cytryny
ziarenka wanilii
skórka pomarańczowa wg uznania, u mnie 2-3 łyżki
polewa:
2-3 łyżki syropu daktylowego
1 łyżka karobu
2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie
spód:
- Ciasteczka pokruszyć 5s. / obr.5
- Dodać MR lub olej i wymieszać 2 min / 50*C / obr.2
- Wysypać do tortownicy (dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia)
- Docisnąć okruszki tworząc jednolity spód.
masa:
- Na noże TM założyć motylek
- Odważyć wodę, mąkę ryżową, dodać szczyptę soli; gotować 20 min / 90*C / obr.2
- Zdjąć motylek, dodać resztę składników (oprócz skórki pomarańczowej) i zmiksować na gładką masę 3-4 min. / obr.7
- Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać 7s. / obr.wsteczne 3
- Przelać do tortownicy, wyrównać i odstawić na kilka godzin do lodówki
polewa:
- Wszystkie składniki polewy umieścić w TM, wymieszać 1min. / 50*C / obr.2
- Polać sernik i wstawić do lodówki na 20-30 min.
Smacznego!
Sernik wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń