Z płatków amarantusa ugotowałam dziś szybko pyszne śniadanie.
Amarantus na śniadanie:
Składniki:
50 g płatków amarantusa Cezar
100 g mleka owsianego
1 mała łyżeczka cukru waniliowego Cezar
1/2 jabłka
1/2 banana
kilka orzeszków arachidowych
nasiona goi
Wykonanie:
- Płatki amarantusa ugotować na mleku (może być dowolne roślinne) lub na wodzie ok. 8-10 minut. Przepis na mleko owsiane podawałam TU
- Dodać cukier waniliowy, starte jabłko i banana i wszystko wymieszać widelcem lub zblendować.
- Wyłożyć na miseczkę, posypać posiekanymi orzeszkami i owocami goi.
To porcja na jedną osobę. Takie połączenie jest pyszne i zdrowe. Dla niektórych mało słodkie ;) Można wtedy polać syropem daktylowym lub od początku gotować płatki z 2-3 daktylami namoczonymi wcześniej w 2 łyżkach wrzątku
Następnym razem spróbuję dodać zamiast banana łyżkę masła orzechowego własnej produkcji, bo połączenie amarantusa z orzeszkami jest wyjątkowo trafne.
p.s. Zdjęcia wstawię po powrocie córki ze szkoły bo jakoś telefon odmawia współpracy :)
Właśnie ostatnio dużo się słyszy o amarantusie, ciekaw jestem jego właściwości :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest naprawdę pyszne i pożywne.
Usuń