Zupa szczawiowa
składniki:
50 g cebuli
30 g masła lub oleju
2-3 garście szczawiu (ok.100-120 g)
100 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
500 g wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól i pieprz do smaku
dodatkowo
100 g śmietany lub jogurtu naturalnego
posiekany koperek
kilka ugotowanych na twardo jajek
Wykonanie:
- Cebulę posiekać 5 s. / obr. 5
- Dodać masło lub olej, poddusić 2 min. / Varoma / obr. 1
- Dodać resztę składników i gotować 15 min. / 90*C / obr. 2
- Dodać śmietanę i zmiksować na krem 30 s. / obr. 10
Każdą porcję zupy posypać koperkiem i podawać z jajkiem podzielonym na ćwiartki.
Można też dodać ryż ugotowany na sypko.
Polecam spacery na łąkę, rodzinne zbieranie szczawiu i pyszną zupę.
Smacznego!
Pyszności i samo zdrowie :-)
OdpowiedzUsuń