Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu :)
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Składniki:
Kruche ciasto
150 g mąki pełnoziarnistej -zmielona pszenica / może być orkisz
250 g mąki pszennej tortowej
200 g masła roślinnego lub margaryny
100 g cukru
1 jajko + 2 zółtka
60 g kwaśnej i gęstej śmietany 12-18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa
2 budynie o smaku waniliowym
750 g mleka
40 g cukru
500 g rabarbaru, obranego pokrojonego w kawałki
Wykonanie
ciasta:
- Do naczynia wsypać obie mąki, dodać masło lub margarynę i wymieszać 5s / obr.5
- Dodać resztę składników i wyrobić kruche ciasto 30-35 s. / obr.3
- Wyjąć ciasto z naczynia i 1/3 włożyć do zamrażarki a resztę rozwałkować do foremki 25 x 35-40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
- Na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar.
- Włączyć piekarnik na 180*C
masa budyniowa:
- Na noże założyć motylek, dodać wszystkie składniki masy i gotować 15 min. / 90*C / obr.2,5
- Gorącą masę wylać na rabarbar.
- Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub porwać na małe kawałeczki i posypać budyń.
- Wierzch można posypać dodatkowo skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 min.
Pycha!
R E W E L A C J A POLECAM ! ! !
OdpowiedzUsuń