Dzieci dla każdej mamy zostaną dziećmi, nawet jak mają prawie 30 lat...
Ostatnio intensywnie uczę się, jak być dobrą i mądrą mamą dorosłych dzieci... uwierzcie, to wcale nie jest łatwe...
Dzień Dziecka spędziłam na spacerze z M. i z Wegą, oglądaniu zdjęć i wspomnieniach... Efektem moich przemyśleń były wieczorne maile do tych dzieci, które już z nami nie mieszkają...
Dla tych, którzy byli w domu przygotowałam pyszne gofry z bitą śmietaną i sosem truskawkowym.
Mmmniam...
Gofry, smak dzieciństwa
składniki na 6-8 szt*
2 jajka
20 g cukru brązowego
150 g mleka
150 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g miękkiego masła
olej do posmarowania gofrownicy
* -ilość zależy od rodzaju gofrownicy
Wykonanie z pomocą Thermomixa:
- Jajka ubić z cukrem za pomocą motylka 2 min. / 37*C / obr. 4
- Dodać resztę składników i wymieszać 30 s. / obr. 2
- Rozgrzać gofrownicę, natłuścić olejem za pomocą pędzelka
- Wlać porcję ciasta i piec na złoty kolor.
- Po upieczeniu przestudzić na kratce (wtedy zostaną chrupkie)
- Podawać na słodko:
z owocami;
z sosem owocowym;
z bitą śmietaną;
z cukrem pudrem...
Te na zdjęciu są z bitą śmietaną i sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki z bananem), posypane poziomkami...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz