wtorek, 24 czerwca 2014

Krem marchewkowy z kwiatowym dodatkiem

Pyszna zupa o niezwykłym smaku ze zwykłej marchewki :)
Przepis obiecany wczoraj. 
Krem marchewkowy z kwiatowym dodatkiem

składniki:
bulion warzywny:
1 litr wody
40 g koncentratu bulionu warzywnego -przepis TU

350 g marchewki (2 duże pęczki)
100 g masła
60 g syropu z kwiatów bzu czarnego -przepis TU
120 g ziemniaków
sól
1 łyżeczka sosu sojowego
sok z 1 cytryny lub limonki
100 g jogurtu naturalnego
szczypta chilli lub świeżo mielony pieprz

dodatki:
wstążki marchewki ugotowane na parze
natka kolendry
kwiaty bzu czarnego -jeśli jeszcze są

wykonanie:
  1. Koncentrat bulionu wymieszać z ciepłą wodą.
  2. Marchewki pokrojone w talarki włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego grubo masłem; zalać szklanką bulionu warzywnego; resztę masła położyć na wierzchu.
  3. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone marchewki wyjąć z piekarnika.
  4. Do Thermomixa wlać resztę bulionu i syrop kwiatowy, dodać ziemniaki i sos sojowy, przełożyć marchewki z całą zawartością naczynia żaroodpornego i wszystko podgrzać 10 min. / 80*C / obr. 2
  5. Dodać sok z cytryny, jogurt i chilli i zmiksować 30 s. / obr.10



Podawać udekorowane wstążkami uparowanej marchewki i posiekaną kolendrą.


Inspiracją był przepis z gazetki kulinarnej (niestety nie wiem z jakiej, bo przechowywałam
wycięty przepis  )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz