Pyszna zupa o
niezwykłym smaku ze zwykłej marchewki :)
Przepis obiecany wczoraj.
Krem
marchewkowy z kwiatowym dodatkiem
składniki:
bulion
warzywny:
1 litr wody
40 g
koncentratu bulionu warzywnego -przepis TU
350 g marchewki
(2 duże pęczki)
100 g masła
60 g syropu z
kwiatów bzu czarnego -przepis TU
120 g
ziemniaków
sól
1 łyżeczka
sosu sojowego
sok z 1 cytryny
lub limonki
100 g jogurtu
naturalnego
szczypta chilli
lub świeżo mielony pieprz
dodatki:
wstążki
marchewki ugotowane na parze
natka kolendry
kwiaty bzu
czarnego -jeśli jeszcze są
wykonanie:
- Koncentrat bulionu wymieszać z ciepłą wodą.
- Marchewki pokrojone w talarki włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego grubo masłem; zalać szklanką bulionu warzywnego; resztę masła położyć na wierzchu.
- Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone marchewki wyjąć z piekarnika.
- Do Thermomixa wlać resztę bulionu i syrop kwiatowy, dodać ziemniaki i sos sojowy, przełożyć marchewki z całą zawartością naczynia żaroodpornego i wszystko podgrzać 10 min. / 80*C / obr. 2
- Dodać sok z cytryny, jogurt i chilli i zmiksować 30 s. / obr.10
Podawać
udekorowane wstążkami uparowanej marchewki i posiekaną kolendrą.
Inspiracją był przepis z gazetki kulinarnej (niestety nie wiem z jakiej, bo przechowywałam
wycięty przepis )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz