Wspomnienie z dzieciństwa... Przez kilka lat nie mogłam sobie przypomnieć z czego to "winko" było?
A było pyszne! I ten kolor...
Przeszukałam książki i zaszyty Babci i znalazłam
„Winko”
bławatkowe
składniki:
1 szkl. płatków
chabra bławatka (inaczej modraka)
1 litr wody
500 g cukru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.
- Z kwiatów modraka oderwać same płatki, przesypać do słoja, dodać sok z cytryny i zalać syropem.
- Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w zacienione miejsce na 10-14 dni. 2-3 razy dziennie przemieszać całość.
- Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko, dobrze schłodzić.
Podawać z
kostkami lodu lub wodą mineralną.
To „winko”
jest lekko sfermentowane ale bez %, dlatego tak dobrze pamiętam je z
dzieciństwa. Ma smak słodko-kwaskowy. Pięknie pachnie kwiatami i
ma cudny kolor :) Babcia częstowała nas w upalne dni lata, bo
bardzo dobrze gasiło pragnienie...
Tuż po zalaniu syropem
i... 12 dni później...
Takie „winko”
można przechowywać:
Przelać do
butelek; butelki wstawić do wysokiego garnka z wodą i pasteryzować
30 minut. Zostawić w garnku do ostudzenia. Wynieść w chłodne
miejsce, gdzie może stać przez klika miesięcy.
A dla dorosłych
było prawdziwe wino z modraka... ale o tym innym razem
To smak z mojego dziecinstwa , moj brat robil takie winko na wakacjach u babci na wsi . Sok ma wyjatkowy smak i aromat polecam
OdpowiedzUsuń