Jagody mnie dopadły...
Chyba raczej ja jagody...
Pyszne są w każdej postaci. Sezon na
nie krótki, więc trzeba robić i zjadać.
Na pierwszy plan wzięłyśmy z córką
pierogi. Kiedyś to był trud i wolałam robić uproszczoną wersję,
czyli kluski z jagodami i śmietaną.
Ale odkąd mam pomocnika firmy
Tupperware, lepienie pierogów to żaden problem.
Ciasto robi w niecałą minutę
Thermomix :)
Farsz to sama przyjemność, zwłaszcza
próbowanie, czy już dostatecznie dobry.
Lepienie pierogów jest dziecinnie
proste, zwłaszcza gdy młode pokolenie trenuje mięśnie i
rozwałkowuje kolejne placki.
Taka wspólna praca w kuchni łączy
pokolenia. Opowieści, śmiech, wspomnienia...
A po godzinie wszyscy domownicy mogą
cieszyć się efektem naszej pracy i delektować pysznymi
tradycyjnymi pierogami w nowoczesnym wydaniu.
Polecam:
Pierogi z jagodami
składniki farszu:
75 g płatków owsianych
60 g cukru
350 g jagód
szczypta cynamonu
składniki ciasta z książki „Radość
gotowania”:
250 g ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
560 g mąki pszennej
Wykonanie:
- Jagody przebrać, opłukać, osuszyć; przełożyć do miseczki.
- Płatki owsiane, cynamon i cukier umieścić w naczyniu Thermomixa, zmielić 12 s. / obr. 8; dodać do jagód i wymieszać delikatnie. Dodatek płatków owsianych nie jest konieczny ale sok z jagód ma gdzie wsiąkać i nie wypływa po przekrojeniu pieroga.
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu Thermomixa w podanej kolejności i wyrobić ciasto 45 s. / Interwał; wyjąć na oprószony mąką blat lub stolnicę ( u mnie mata Tupperware)
Ciasto cienko rozwałkować i przy
pomocy pierożkomanii Tupperware lepić pierogi
Gotować w dużej ilości osolonej
wrzącej wody przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na
powierzchnię.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
U nas z
bitą śmietaną, posypane jagodami i cynamonem; przybrane listkami mięty.
Mmmm, pycha!
Ależ fajnie wyglądają - jak ravioli! :) Dla mnie to najwspanialsze ze wszystkich pierogów!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Mniam pyszności Elu :-) też mam takiego pomocnika :-) jest super :-)
OdpowiedzUsuń