Jagody czują miętę :) To bardzo smaczne i aromatyczne połączenie.
Jagodzianki z miętą
Bardzo dobry przepis na ciasto do jagodzianek znajdziecie TU
Moja zmiana polegała na połączeniu
białej mąki pszennej ze zmielonym ziarnem pszenicy w równych proporcjach
i zastąpieniu bialego cukru brązowym.
składniki farszu:
100 g płatków owsianych
70 g brązowego cukru
listki mięty z 2-3 gałązek (można dodać więcej)
500 g jagód
Wykonanie:
- Płatki owsiane, cukier i listki mięty umieścić w suchym naczyniu Thermomixa, zmielić 12 s. / obr. 9
- Przesypać do przebranych jagód.
- Ciasto rozwalkować, podzielić na części, na każdej położyć po 1-2 łyżeczki jagodowego nadzienia.
- Bułeczki zlepić, położyć na pergaminie zlepieniem do dołu, posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Można posypać brązowym cukrem lub kruszonką.
- Piec wg wskazówek Smoczka, czyli 15 minut w temp. 150*C i 10 minut w temp. 170*C
Lukru nie robiłam, bo nie lubimy.
Nam wystarczą takie pomalowane jajkiem, błyszczące po upieczeniu.
Jagodzianki są przepyszne.
Tym razem robiłam mniejsze i z tej porcji wyszły mi 22 bułeczeki.
Polecam sprawdzony przepis.
Takiego farszu do jagodzianek to jeszcze nie próbowałam, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, polecam! Mięta z jagodami pysznie się komponuje :)
UsuńCiekawe połączenie smakowe. Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńO tak! Były pyszne, robiłam już powtórki kilka razy.
UsuńPyszne miętowe jagodzianki, ciekawie to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miętę bardzo lubię a w tym roku wyjątkowo się rozrosła więc mogę eksperymentować
UsuńSą rewelacyjne !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Klaudia, cieszę się że skamowały, pozdrawiam
Usuń