Podzielę
się dziś z Wami pysznym przepisem mojej Mamy. Troszkę go tylko
dopieściłam dodając świeże zioła.
Czeskie
knedle pojawiły się w naszym domu ponad 25 lat temu, po wycieczce
do Czechosłowacji. Ciocia i mama robiły 1-2 duże podłużne
knedle, owijały w gazę i po ugotowaniu i ostudzeniu kroiły w
plastry. Można je było odsmażyć na masełku, można było
„odparować” na gazie i podawać z różnymi sosami na słono lub
na słodko z bitą śmietaną i owocami. Mniam...
Bardzo
lubiłam tą nowość w domu Mamy. Sama też próbowałam kilka razy
ale proces zawijania w gazę i gotowania w garze z dużą ilością
wody wcale mi się nie podobał...
Knedle
chociaż dobre zniknęły z mojego menu... Do czasu aż wymyśliłyśmy
z Mamą, że można robić małe knedliki i gotować kulki. Tak do
końca to nie wiem, czy pomysł był nasz, czy gdzieś podpatrzony,
ale najważniejsze jest to, że teraz knedliki goszczą u nas
częściej.
W sobotę
od rana padał rzęsisty deszcz a ja miałam na targu tyle do
kupienia...
Zakupy w
deszczu?
Jak mus
to mus...
Ale
szybciutko! Żeby zmoknąć jak najmniej.
Przy
samej bramie stał chłopiec, może 10-letni z koszykiem kurek.
Zrobiło mi się go żal i kupiłam kurki, mimo że takich planów
nie miałam. Dziecko się ucieszyło, bo dostało za nie dużo więcej
a ja? Przyszłam do domu i zaczęłam rozmyślać co z nich zrobić?
Nie, żebym nie miała pomysłu... wręcz przeciwnie!
Ostatecznie
padło na kurki w śmietanie z chrupiącymi skwarkami z boczku.
A do
tego sosu najlepsze są knedliki!
Tak
wyglądał nasz dzisiejszy obiad:
Knedliki
z kurkami w śmietanie
składniki
knedlików 16-20 szt (4-5 porcji)
1 bułka
wrocławska -320g, pokrojona w kostkę
250 g
ciepłego mleka
40 g
masła
150 g
cebuli pokrojonej w kostkę
3 jajka
3 łyżki
posiekanej natki pietruszki
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka pieprzu
1/4
łyżeczki gałki muszkatołowej
składniki
kurek w śmietanie:
100 g
wędzonego, surowego boczku
25 g
oliwy
450 g
kurek
150 g
cebuli pokrojonej w kostkę
1 łyżka
mąki (pszennej lub ryżowej)
1/2
łyżki koncentratu bulionu warzywnego
200 g
wody
100 g
słodkiej śmietany ( najlepsza kremówka)
sól,
pieprz do smaku
2-3
listki szałwi
listki z
1 gałązki rozmarynu
Wykonanie:
- Bułkę zalać mlekiem w dużej misce; odstawić na 20 minut.
- Masło roztopić na gorącej patelni, dodać cebulę, zeszklić 5 minut; przełożyć do miski z bułką.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajka i przyprawy i wyrobić ręką ciasto. Odstawić na ok. godzinę.
- W szerokim garnku zagotować ok.2 litry wody z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką oliwy.
- Masę na knedliki podzielić na 16-20 części i z każdej uformować mokrymi rękami kulki.
- Wkładać do wrzątku partiami ( u mnie na 2 razy) i gotować na wolnym ogniu -od czasu wypłynięcia 7 minut.
- Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody.
- Boczek pokroić w paseczki; wytopić na suchej patelni na chrupko, wyjąć a wytopiony tłuszcz zostawić.
- Dodać do niego oliwę i podsmażyć kurki ok. 5-7 minut.
- Do kurek dodać cebulę i dusić kolejne 3-4 minuty
- Dodać mąkę, wymieszać, dodać bulion i wodę oraz przyprawy, wymieszać i gotować 3 minuty.
- Dodać śmietanę i posiekane zioła, zagotować. Na bardzo małym ogniu gotować 1-2 minuty.
Knedle
ułożyć na talerzu, polać sosem, posypać skwarkami z boczku i
podawać.
Jest
przepyszne, polecam.
Smacznego!
U nas
dziś na obiad była wersja z medalionami wołowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz