wtorek, 1 lipca 2014

Zielony krem z sałaty

W naszym ogrodzie sałata rośnie jak szalona :) Dokładam do sałatek, kanapek, robię zielone koktajle i wydaje mi się, że jej wogóle nie ubywa... 
Dziś zapraszam Was na sałatę na gorąco, czyli pyszny krem z listków sałaty, który szybko zrobicie.

Zielony krem z sałaty
składniki:
60 g cebuli
1-2 ząbki czosnku
40 g masła
170 g sałaty (u mnie 9 dużych liści)
100 g ziemniaków
30 g mąki ryżowej lub jaglanej
1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego -przepis TU

przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kilka listków świeżego cząbru
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
1 łyżka octu balsamicznego
650 g wody

100 g jogurtu lub śmietany

Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek posiekać 5 s. / obr. 5
  2. Dodać masło i dusić 3 min / temp.Varoma / obr.1
  3. Dodać sałatę, ziemniaki i mąkę, rozdrobnić 7 s. / obr.6
  4. Dodać przyprawy i wodę i gotować 12 min. / 90*C / obr.1
  5. Dodać jogurt lub śmietanę i wymieszać 30 s. / obr.10


Podawać posypaną natką pietruszki,

z grzankami czosnkowymi, pestkami dyni uprażonymi z chilli lub kolorowym makaronem.
Polecam pyszna i ma śliczny kolor.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz