Moim niezbędnym pomocnikiem w kuchni oprócz Thermomixa jest ostatnio zeszyt i długopis. Jak przygotowuję coś nowego, to zapisuję, bo później mogę sobie nie przypomnieć co w trakcie tworzenia dodawałam... Tak powstał pomysł na zapiekankę z orkiszowo-ziołowymi naleśnikami.
Zapiekanka naleśnikowa:
składniki:
ciasto naleśnikowe:
300 g mąki orkiszowej
2 jajka
300 g wody
300 g mleka (może być roślinne)
70 g oleju
szczypta soli
1 łyżka posiekanych zioł: oregano, bazylia, tymianek
farsz:
300 g mielonego mięsa z szynki*
1 cebula średnia
1 ząbek czosnku
1 jajko
200 g serka wiejskiego
kilka suszonych pomidorów z zalewy
sól, pieprz
zalewa:
1-2 pomidory (mogą być z puszki - 1/2 puszki razem z zalewą pomidorową)
3 jajka
100 g jogurt naturalnego
30 g dobrego oleju
sól, pieprz, przyprawa warzywna
zioła: estragon
100 g żółtego sera
Wykonanie z pomocą Thermomixa:
- W suchym naczyniu posiekać ser 7 s. / obr.7; przełożyć.
 - Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w naczyniu i wymieszać 20 s. / obr. 5 Naczynie opłukać.
 - Usmażyć na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.
 - Cebulę i czosnek posiekać 5 s. / obr.5 zgarnąć kopystką ze ścianek
 - Dodać 20 g oleju i dusić 3 min. / temp.Varoma / obr.1
 - Dodać mielone mięso i dalej dusić 10 min. / temp.Varoma / obr. 1
 - Dodać resztę składników, wymieszać 10-15 s. / obr.wsteczne 2; wyłożyć do miski
 - Do naczynia (bez mycia) włożyć wszystkie składniki zalewy (bez sera). Świeże pomidory mogą być ze skórką, pokrojone na ćwiartki; i wymieszać 20 s. / obr. 8
 - Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Wylać na dno 1/3 zalewy.
 - Farsz zawijać w naleśniki* i ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polać częścią sosu.
 - Wierzch zapiekanki polać resztą zalewy, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180*C na 25-30 minut.
 
* ja dodatkowo przed nałożeniem farszu posmarowałam każdy naleśnik pesto z tego przepisu Wyszło smacznie i kolorowo.
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
 - Usmażyć na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.
 - Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
 - Mięso przesmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę poddusić; ostudzić.
 - Do przestudzonej masy mięsnej dodać serek wiejski, jajko, pomidory pokrojone w paseczki.
 - Doprawić do smaku, dodać zioła.
 - Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować.
 - Dodać resztę składników zalewy (bez sera żółtego) i dokładnie połączyć w miseczce.
 - Piekarnik włączyć na temp. 180*C
 - Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
 - Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Wylać na dno 1/3 zalewy.
 - Farsz zawijać w naleśniki i ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polać częścią sosu.
 - Wierzch zapiekanki polać resztą zalewy, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.
 
Podawać z dowolnym sosem lub keczupem.
Smacznego!





Pyszny pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuń