wtorek, 23 września 2014

Ciasto buraczane bez pszenicy

Obiecałam już dość dawno kolejne ciasto bez pszenicy... Robiłam je już kilka razy i w formie ciasta i jako muffinki. Przy braku czasu zrobienie tego ciasta jest mniej czasochłonne niż jego zapisanie na blogu. Tak, tak :) Sami się przekonacie, jak go zrobicie.
Kilka dni w domu i mogę podzielić się z Wami przepisem na błyskawiczne, pyszne i zdrowe ciasto. Smaku buraczków się nie czuje a ciasto dzięki nim jest wilgotne i ma ładny kolor. Dodatkowo dodałam karob, czyli zmielone zarna chleba świętojańskiego; strąków drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich. 
Karob to zdrowy odpowiednik kakao, jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód oraz witamin:B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.
Stosowanie karobu poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych (refluks). Nie zawiera kofeiny, więc mogą go jeść osóby z wysokim ciśnieniem krwi.  Mogą go także stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne.
Buraczki bez pszenicy, czyli muffiny i ciasto



składniki:
100 g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
350 g buraków obranych
5 jajek
200 g cukru
200 g płatków owsianych
100 g mieszanki „Cynamonowy Raj” Ziarenkowo
szczypta soli
140 g margaryny rozpuszczonej lub oleju
10-15 g karobu

kruszonka:
50 g margaryny
40 g cukru trzcinowego
40 g mieszanki „Cynamonowy Raj” lub posiekanych orzechów włoskich

wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C
  2. Mąkę jaglaną wymieszać w miseczce z proszkiem, sodą i cynamonem.
  3. Buraki zetrzeć na tarce lub posiekać w Thermomixie 8s / obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia.
  4. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 30 s. / obr.5
  5. Przełożyć do formy na ciasto lub do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.
  6. Połączyć wszystkie składniki kruszonki i posypać ciasto buraczkowe.
  7. Piec: ciasto 40 minut, muffiny 25 minut.



Polecam produkty Ziarenkowo. Są to gotowe mieszanki, świetnie sprawdzające się jako dodatki do różnych dań. Do ciast, deserów, śniadań, naleśników szczególnie polecam mieszankę „Cynamonowy Raj”

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Może i ja w końcu odważę się dodać buraki do ciacha. Coś czuję, że wyjdzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwagi! To naprawdę świetny dodatek, smacznego :) I koniecznie pochwal się jak zrobisz.

      Usuń
  2. Super ciasto :-) bardzo lubię dodatek warzyw w ciastach :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, ja też :) Buraki, marchewka, cukinia... Polecam zawsze mamom niejadków, którym w ten sposób można przemycić trochę pieczonych warzyw :)

      Usuń
  3. Dodawałam już marchewkę do ciasta, cukinię, ale nigdy bym nie wpadła na pomysł aby dodać buraczki. Przyznam, że to nie moje ulubione warzywo, ale kusi.

    OdpowiedzUsuń