poniedziałek, 2 czerwca 2014

Gofry bezglutenowe

Poznałam w sobotę sympatyczną rodzinkę. Moi nowi klienci, którzy dwa miesiące temu dowiedzieli się, że ich 3-letnia córka nie toleruje glutenu. Już wcześniej było wiadomo, że nie toleruje nabiału...
Wspólnie z mamą Natalki opracowywałyśmy przepisy do nowej diety dziewczynki. 
Miało być smacznie, ciekawie (bo Natalka to niejadek), oczywiście bez glutenu i szybko (bo mama pracuje). Thermomix nadaje się do tego znakomicie :)
Na Dzień Dziecka zrobiłyśmy Natalce gofry


Gofry bezglutenowe

składniki na 2 szt:
50 g mąki ryżowej *
20 g mąki z kaszy jaglanej*
30 g mleka migdałowego -przepis TU
30 g wody mineralnej gazowanej
1 jajko
15 g cukru brązowego
5 g oleju

olej do posmarowania gofrownicy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na masę bez grudek. W Thermomixie to 20-30 s. / obr.6
  2. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem za pomocą pędzelka.
  3. Wlać porcję ciasta, piec kilka minut na złoty kolor.
  4. Po upieczeniu przestudzić na kratce (wtedy zostaną chrupkie).
  5. Podawać z sosem owocowym (np. zmiksowane owoce z kilkoma ziarenkami wanilii)

* mąkę ryżową otrzymamy mieląc ziarno ryżu; w Thermomixie 250 g ryżu mielimy 30 s. / obr. 10
* mąkę z kaszy jaglanej otrzymamy w ten sam sposób jak mąkę ryżową

Na zdjęciu gofer z sosem truskawkowo-bananowym z dodatkiem ziarenek wanilii
Pycha, polecam nie tylko bezglutenowcom!

3 komentarze:

  1. Smakowity przepis. Jednak jeśli dziecko ma dwie znaczące nietolerancje pokarmowe z jego diety powinien być ponadto wykluczony cukier.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi.Przekażę ją rodzicom dziewczynki. Pozdrawiam

      Usuń