czwartek, 24 kwietnia 2014

Łąka za naszym domem jest dziś koloru żółtego.

Jeszcze wczoraj były na niej pojedyncze kwiaty mniszka lekarskiego a dziś... żółte morze za oknem. Od kilku lat robię syrop z kwiatów mniszka, tzw. „miodek mniszkowy”



Miodek” mniszkowy

Składniki:
350-400 szt. kwiatów mniszka
3 cytryny
1 litr wody
1 kg cukru

Wykonanie:
Kwiaty mniszka zalać wodą,
dodać 1 cytrynę pokrojoną w plastry
Całość zagotować i gotować na małym ogniu 15 min.
Przykryty garnek odstawić na 12 godzin (na całą noc)
Kwiaty z cytryną przelać na sito i starannie wycisnąć.
Dodać cukier i sok z pozostałych cytryn;
doprowadzić do wrzenia i wolno gotować przez 30-50 minut 
do pożądanej konsystencji.

Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić 
i zostawić na zakrętkach do wystygnięcia.
Właściwości:
na kaszel i chrypkę,
w dolegliwościch wątroby *

Dawkowanie:
2-3 łyżeczki w ciągu dnia
można nim słodzić herbatę


* Więcej informacji o mniszku lekarskim znajdziecie w zakładce ZIOŁA. Zapraszam.

5 komentarzy:

  1. Bardzo inspirujące! Po pracy pobiegnę sprawdzić czy jeszcze są kwiaty czy już dmuchawce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jeszcze są kwiaty. Dziś zerwałam kolejną porcję. Pozdrawiam i zachęcam do spacerów

      Usuń
  2. Elu , w samą porę ten przepis bo mniszka teraz dostatek. U mnie na łące też rośnie, ale zaczynają się już robić dmuchawce. Czy ten syropek to na kaszel? Napisz może coś o właściwościach mniszka, tak jak o pokrzywie i pietruszce. Cudny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu, masz rację wiele kwiatów zamienia się w dmuchawce ku uciesze małych dzieci :) Ale jest jeszcze dużo kwiatów. Dziękuję za podpowiedź. Uzupełniłam tego posta a o samym mniszku napiszę więcej w zakładce o ziołach. Tak będę robiła z każdym ziółkiem ;)

      Usuń
  3. ten miodek jest pyszny, ja robię go każdej wiosny i używam do napoju z pietruszki lub pokrzyw , polecam :)

    OdpowiedzUsuń