Jeszcze
wczoraj były na niej pojedyncze kwiaty mniszka lekarskiego a dziś...
żółte morze za oknem. Od kilku lat robię syrop z kwiatów
mniszka, tzw. „miodek mniszkowy”
„Miodek”
mniszkowy
Składniki:
350-400
szt. kwiatów mniszka
3
cytryny
1
litr wody
1
kg cukru
Wykonanie:
Kwiaty
mniszka zalać wodą,
dodać
1 cytrynę pokrojoną w plastry
Całość
zagotować i gotować na małym ogniu 15 min.
Przykryty
garnek odstawić na 12 godzin (na całą noc)
Kwiaty
z cytryną przelać na sito i starannie wycisnąć.
Dodać
cukier i sok z pozostałych cytryn;
doprowadzić
do wrzenia i wolno gotować przez 30-50 minut
do pożądanej
konsystencji.
Przelać
do wyparzonych słoików, zakręcić
Bardzo inspirujące! Po pracy pobiegnę sprawdzić czy jeszcze są kwiaty czy już dmuchawce:)
OdpowiedzUsuńU nas jeszcze są kwiaty. Dziś zerwałam kolejną porcję. Pozdrawiam i zachęcam do spacerów
UsuńElu , w samą porę ten przepis bo mniszka teraz dostatek. U mnie na łące też rośnie, ale zaczynają się już robić dmuchawce. Czy ten syropek to na kaszel? Napisz może coś o właściwościach mniszka, tak jak o pokrzywie i pietruszce. Cudny blog!
OdpowiedzUsuńGabrysiu, masz rację wiele kwiatów zamienia się w dmuchawce ku uciesze małych dzieci :) Ale jest jeszcze dużo kwiatów. Dziękuję za podpowiedź. Uzupełniłam tego posta a o samym mniszku napiszę więcej w zakładce o ziołach. Tak będę robiła z każdym ziółkiem ;)
Usuńten miodek jest pyszny, ja robię go każdej wiosny i używam do napoju z pietruszki lub pokrzyw , polecam :)
OdpowiedzUsuń