wtorek, 24 marca 2015

Mazurek marchewkowy bez glutenu

Kolejny dietetyczny przepis z propozycją na zbliżające się Święta. Cukier biały możemy zastąpić brązowym. Wersja oryginalna jest znacznie słodsza. Uważam, że ta proponowana przez mnie całkowicie wystarczy. Dzięki marchewce ciasto ma oryginalny kolor i długo jest wilgotne. Polecam, w mojej rodzinie pieczemy taki od lat.
Mazurek marchewkowy




składniki:
500g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
6 jajek
180-200 g cukru (w oryginale 300 g)
100 g orzechów (laskowych lub włoskich)
cukier waniliowy
50 g mąki ryżowej
50 g płatków owsianych lub kukurydzianych (może też być bułka tarta)
2 łyżeczki sody
skórka otarta z 1 cytryny
¼ łyżeczki cynamonu, -opcjonalnie 
lukier:
50g cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny


 
Wykonanie: 
  1. Płatki owsiane lub kukurydziane rozdrobnić 5s / obr.7, przełożyć do innego naczynia (np. większej miski) i wymieszać z mąką, sodą i cynamonem
  2. Orzechy zmielić 6s / obr.7
  3. Dodać obrane i pokrojone na części marchewki zetrzeć 10s / obr. 7; przełożyć do naczynia z płatkami.
  4. Oddzielić białka od żółtek;  białka ubić motylkiem ze szczyptą soli  3 min / obr.4; następnie dodać  50 g cukru i dalej ubijać 3 min / obr.4; dodać do miski
  5. Żółtka wlać do naczynia TM bez mycia; dodać 130-150 g cukru i cukier waniliowy i ubić motylkiem 4 min / 50*C / obr 4, przełożyć do reszty składników, dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać kopystką lub drewnianą łyżką.
  6. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszce; piec 30-40 minut w temp.180*C; przestudzić.
  7. Z cukru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim jeszcze ciepłe ciasto. Udekorować bakaliami wg. uznania. 
 Pyszny i zdrowy świąteczny mazurek. Na niedzielnych Warsztatach Kulinarnych
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz