Kolejny dietetyczny przepis z propozycją na zbliżające się Święta. Cukier biały możemy zastąpić brązowym. Wersja oryginalna jest znacznie słodsza. Uważam, że ta proponowana przez mnie całkowicie wystarczy. Dzięki marchewce ciasto ma oryginalny kolor i długo jest wilgotne. Polecam, w mojej rodzinie pieczemy taki od lat.
Mazurek marchewkowy
składniki:
500g marchwi obranej, pokrojonej
na kawałki
6 jajek
180-200 g cukru (w oryginale 300 g)
100 g orzechów (laskowych lub
włoskich)
cukier waniliowy
50 g mąki ryżowej
50 g płatków owsianych lub
kukurydzianych (może też być bułka tarta)
2 łyżeczki sody
skórka otarta z 1 cytryny
¼ łyżeczki cynamonu, -opcjonalnie
lukier:
50g cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
- Płatki owsiane lub kukurydziane rozdrobnić 5s / obr.7, przełożyć do innego naczynia (np. większej miski) i wymieszać z mąką, sodą i cynamonem
- Orzechy zmielić 6s / obr.7
- Dodać obrane i pokrojone na części marchewki zetrzeć 10s / obr. 7; przełożyć do naczynia z płatkami.
- Oddzielić białka od żółtek; białka ubić motylkiem ze szczyptą soli 3 min / obr.4; następnie dodać 50 g cukru i dalej ubijać 3 min / obr.4; dodać do miski
- Żółtka wlać do naczynia TM bez mycia; dodać 130-150 g cukru i cukier waniliowy i ubić motylkiem 4 min / 50*C / obr 4, przełożyć do reszty składników, dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać kopystką lub drewnianą łyżką.
- Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszce; piec 30-40 minut w temp.180*C; przestudzić.
- Z cukru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim jeszcze ciepłe ciasto. Udekorować bakaliami wg. uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz