poniedziałek, 23 marca 2015

Sernik wegański bez pieczenia

Na ostatnich warsztatach kulinarnych o tematyce Wielkanocnej pewnym zaskoczeniem był sernik wegański: bez sera, bez jajek i na dodatek bez pieczenia. Za to zdrowy i smaczny. Dla osób, które z różnych względów wybrały taki właśnie styl odżywiania jest to możliwość przygotowania tradycyjnej potrawy świątecznej.
Dodam, że sernik smakował nie tylko weganom :)


Sernik wegański bez pieczenia


spód:
200 g ciastek owsianych
50 g masła roślinnego-MR lub oleju kokosowego

masa:
350 g kaszy jaglanej ugotowanej
130 g mąki ryżowej
450 g wody
szczypta soli
120 g cukru
sok i skórka otarta z 1 cytryny
ziarenka wanilii
skórka pomarańczowa wg uznania, u mnie 2-3 łyżki

polewa:
2-3 łyżki syropu daktylowego
1 łyżka karobu
2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie

spód:
  1. Ciasteczka pokruszyć 5s. / obr.5
  2. Dodać MR lub olej i wymieszać 2 min / 50*C / obr.2
  3. Wysypać do tortownicy (dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia)
  4. Docisnąć okruszki tworząc jednolity spód.

masa:
  1. Na noże TM założyć motylek
  2. Odważyć wodę, mąkę ryżową, dodać szczyptę soli; gotować 20 min / 90*C / obr.2
  3. Zdjąć motylek, dodać resztę składników (oprócz skórki pomarańczowej) i zmiksować na gładką masę 3-4 min. / obr.7
  4. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać 7s. / obr.wsteczne 3
  5. Przelać do tortownicy, wyrównać i odstawić na kilka godzin do lodówki

polewa:
  1. Wszystkie składniki polewy umieścić w TM, wymieszać 1min. / 50*C / obr.2
  2. Polać sernik i wstawić do lodówki na 20-30 min.

Smacznego!

3 komentarze: