poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Amarantus na śniadanie

Amarantus: cenne źródło białka, magnezu i żelaza. Czy wiecie, że te maleńkie ziarenka mają 5 razy więcej żelaza niż szpinak! A w dodatku jest bez glutenu. Warto wprowadzić ten produkt do swojego menu.
Z płatków amarantusa ugotowałam dziś szybko pyszne śniadanie.

Amarantus na śniadanie:
Składniki:
50 g płatków amarantusa Cezar
100 g mleka owsianego
1 mała łyżeczka cukru waniliowego Cezar
1/2 jabłka
1/2 banana
kilka orzeszków arachidowych
nasiona goi

Wykonanie:
  1. Płatki amarantusa ugotować na mleku (może być dowolne roślinne) lub na wodzie ok. 8-10 minut. Przepis na mleko owsiane podawałam TU
  2. Dodać cukier waniliowy, starte jabłko i banana i wszystko wymieszać widelcem lub zblendować. 
  3. Wyłożyć na miseczkę, posypać posiekanymi orzeszkami i owocami goi.
Smacznego!

To porcja na jedną osobę. Takie połączenie jest pyszne i zdrowe. Dla niektórych mało słodkie ;) Można wtedy polać syropem daktylowym lub od początku gotować płatki z 2-3 daktylami namoczonymi wcześniej w 2 łyżkach wrzątku
Następnym razem spróbuję dodać zamiast banana łyżkę masła orzechowego własnej produkcji, bo połączenie amarantusa z orzeszkami jest wyjątkowo trafne.

p.s. Zdjęcia wstawię po powrocie córki ze szkoły bo jakoś telefon odmawia współpracy :)

1 komentarz:

  1. Właśnie ostatnio dużo się słyszy o amarantusie, ciekaw jestem jego właściwości :)

    OdpowiedzUsuń