poniedziałek, 2 czerwca 2014

Gofry nie tylko na Dzień Dziecka

Dzieci odwiedziły mnie w zeszłym tygodniu z okazji Dnia Mamy.
Dzieci dla każdej mamy zostaną dziećmi, nawet jak mają prawie 30 lat... 
Ostatnio intensywnie uczę się, jak być dobrą i mądrą mamą dorosłych dzieci... uwierzcie, to wcale nie jest łatwe...
Dzień Dziecka spędziłam na spacerze z M. i z Wegą, oglądaniu zdjęć i wspomnieniach... Efektem moich przemyśleń były wieczorne maile do tych dzieci, które już z nami nie mieszkają...
Dla tych, którzy byli w domu przygotowałam pyszne gofry z bitą śmietaną i sosem truskawkowym.
Mmmniam...


Gofry, smak dzieciństwa

składniki na 6-8 szt*
2 jajka
20 g cukru brązowego
150 g mleka
150 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g miękkiego masła

olej do posmarowania gofrownicy

* -ilość zależy od rodzaju gofrownicy

Wykonanie z pomocą Thermomixa:

  1. Jajka ubić z cukrem za pomocą motylka  2 min. / 37*C / obr. 4
  2. Dodać resztę składników i wymieszać 30 s. / obr. 2
  3. Rozgrzać gofrownicę, natłuścić olejem za pomocą pędzelka
  4. Wlać porcję ciasta i piec na złoty kolor.
  5. Po upieczeniu przestudzić na kratce (wtedy zostaną chrupkie)
  6. Podawać na słodko:

              z owocami;
              z sosem owocowym;
              z bitą śmietaną;
              z cukrem pudrem...




Te na zdjęciu są z bitą śmietaną i sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki z bananem), posypane poziomkami...
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz