wtorek, 31 marca 2015

Baba "fit" bez pieczenia

Nie każdy może w święta zajadać się ciastem. Niektórzy są na diecie inni nie tolerują glutenu... W niedzielę Palmową zrobiłam na próbę pyszną babkę, która smakowała całej rodzinie. A w Święta będzie gościła na naszym stole ta tradycyjna, drożdżowa oraz ta "fit". Dla każdego coś pysznego :)  Polecam.


Baba "fit" bez pieczenia


składniki masy:
750 g jabłek (wydrążonych, obranych )
80 g miodku mniszkowego (lub cukru trzcinowego)
35 g żelatyny
80 g wody
300 g twarogu

do dekoracji:
zielona galaretka 
1 zielone jabłko 
sok z cytryny

Wykonanie:
  1. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i zostawić do napęcznienia.
  2. Jabłka umieścić w naczyniu Thermomixa i rozdrobnić 7-10 s. / obr. 4
  3. Dodać syrop z mniszka (mnie został ostatni słoiczek) lub cukier i uprażyć 15 min. / 90*C / obr.2
  4. Dwie minuty przed końcem gotowania dodać przez otwór w pokrywie namoczoną żelatynę i zwiększyć obroty do 3,5
  5. Dodać twaróg i wymieszać 15-20 s. / obr. 7; przelać do silikonowej foremki wypłukanej zimną wodą. Odstawić do wystudzenia na ok. 1-2 godz.

Dekoracja:
  1. Zielone jabłko razem ze skórką pokroić w cieniutkie półplasterki, rozłożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny.
  2. Zieloną galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, ostudzić.
  3. Na wystudzonej masie w foremce ułożyć plasterki jabłka, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Wskazówki:
Żelatynę możemy zastąpić agar-agar
Zamiast syropu z mniszka lekarskiego możemy użyć cukier trzcinowy, kilka daktyli, syrop daktylowy lub dowolny słodzik.
Kupną galaretkę możemy zastąpić sokiem jabłkowym z żelatyną lub agarem.
Najlepiej sprawdza się forma silikonowa, ponieważ z niej łatwo "wychodzi" babka na talerz.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Fajny przepis, ale co jeśli nie mam Thermomixa ? Pewnie nie tylko ja :)..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko bez TM też oczywiście można. Z TM łatwiej po prostu :)
      Do dużego garnka z grubym dnem wkrój jabłka, dodaj odrobinę wody i ciągle mieszaj, żeby nie przywarły. jak się rozgotują, zmniejsz płomień, dodaj namoczoną żelatynę i energicznie mieszaj, żeby się nie zagotowała! Potem zdejmij z ognia, zblenduj, dodaj twaróg i znów potraktuj blenderem. Gotowe :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dziekuję za wyczerpującą odpowiedż :). Nie na Święta ( już zaplanowane ), ale zrobię kiedyś taką fajną babę :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna babka! Cieszę się, że trafiłam na Twój przepis, bo po majówce zaczynam odchudzanie :D

    OdpowiedzUsuń