wtorek, 25 lipca 2017

Tapioka - egzotyczny budyń


Dziś przygotowałyśmy dla Was pyszny deser. 

Tapioka - to lekkostrawna i pożywna kasza z manioku.
Pokochają ją zapewne osoby na diecie bezglutenowej i alergicy.
Możecie zrobić od razu podwójną porcję i zabrać jutro do pracy na drugie śniadanie lub do kawy.
My tak zrobiłyśmy :)


EGZOTYCZNY BUDYŃ z tapioki (3 porcje)


Składniki budyniu:
  • 80 g tapioki
  • 250 g gorącej wody
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 20 g cukru, miodu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie budyniu:
  1. Ziarenka tapioki zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 15-20 minut.
  2. Dodać mleczko kokosowe, cukier lub miód i ekstrakt; gotować 15 min na wolnym ogniu ciągle mieszając (w TM 17 min / 95*C / obr. wsteczne 2)
  3. Przelać do szklanych słoiczków do 1/3 -1/2 wysokości

Składniki owocowej frużeliny:
  • 200 g świeżych owoców: truskawki, borówka, brzoskwinie, morele... ( u nas maliny z ogródka)
  • 50 g wody
  • 1 dojrzały banan lub 30 g cukru (brązowego)
  • 10 g skrobi kukurydzianej

Wykonanie frużeliny:
  1. Owoce podzielić na połówki, ćwiartki, dodać połowę wody i gotować 10 min na wolnym ogniu cały czas mieszając.
  2. Skrobię połączyć dokładnie z resztą wody,
  3. Dodać do gotujących się owoców i mieszając doprowadzić do wrzenia; gotować ok. 1 min.


Przy użyciu TM:
  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i gotować 12 min / 95*C / obr. 1
  2. Zmiksować 20 s / obr. 6 
  3. Przelać do słoiczków z budyniem.

Dekoracja:
  • 1 dojrzałe mango zmiksować na mus i polać deser 
  • Udekorować owocami i listkami mięty
  • Podawać schłodzone
Jeżeli macie szklane pojemniki z pokrywkami to zachęcam do zabrania takiego deseru do pracy.
Pożywna przekąska połączona z chwilą pysznego relaksu.
Smacznego!


P.S. Tapioka zainspirowała mnie do użycia jej w kolejnych potrawach. Jest lekkostrawna, więc można podawać ją dzieciom. Wypatrujcie kolejnych przepisów.






3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam takie smakołyki :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wygląda ten budyń, z wielką chęcią bym go spróbowała, może jutro?

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń