Tapioka - to lekkostrawna i pożywna kasza z manioku.
Pokochają ją zapewne osoby na diecie bezglutenowej i alergicy.
Możecie zrobić od razu podwójną porcję i zabrać jutro do pracy na drugie śniadanie lub do kawy.
My tak zrobiłyśmy :)
EGZOTYCZNY BUDYŃ z tapioki (3 porcje)
Składniki budyniu:
- 80 g tapioki
- 250 g gorącej wody
- 150 g mleczka kokosowego
- 20 g cukru, miodu lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie budyniu:
- Ziarenka tapioki zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 15-20 minut.
- Dodać mleczko kokosowe, cukier lub miód i ekstrakt; gotować 15 min na wolnym ogniu ciągle mieszając (w TM 17 min / 95*C / obr. wsteczne 2)
- Przelać do szklanych słoiczków do 1/3 -1/2 wysokości
Składniki owocowej frużeliny:
- 200 g świeżych owoców: truskawki, borówka, brzoskwinie, morele... ( u nas maliny z ogródka)
- 50 g wody
- 1 dojrzały banan lub 30 g cukru (brązowego)
- 10 g skrobi kukurydzianej
Wykonanie frużeliny:
- Owoce podzielić na połówki, ćwiartki, dodać połowę wody i gotować 10 min na wolnym ogniu cały czas mieszając.
- Skrobię połączyć dokładnie z resztą wody,
- Dodać do gotujących się owoców i mieszając doprowadzić do wrzenia; gotować ok. 1 min.
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i gotować 12 min / 95*C / obr. 1
- Zmiksować 20 s / obr. 6
- Przelać do słoiczków z budyniem.
Dekoracja:
- 1 dojrzałe mango zmiksować na mus i polać deser
- Udekorować owocami i listkami mięty
- Podawać schłodzone
Pożywna przekąska połączona z chwilą pysznego relaksu.
Smacznego!
P.S. Tapioka zainspirowała mnie do użycia jej w kolejnych potrawach. Jest lekkostrawna, więc można podawać ją dzieciom. Wypatrujcie kolejnych przepisów.
Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuńhttps://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Bardzo fajnie wygląda ten budyń, z wielką chęcią bym go spróbowała, może jutro?
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńApetyczne. Muszę sama zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam. Daj znać, jak smakowało 😊
OdpowiedzUsuń