Dziś polecam szybką sałatkę z makaronem, szpinakiem, parowanym filetem z indyka...
Szybka sałatka do pracy i nie tylko...
składniki:
400 g liści szpinaku
50 g pestek dynii
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
150-200 g filetu z indyka (może być z kurczaka) pokrojonego w paski
kilka suszonych pomidorów z zalewy w paseczki
ogórek kiszony
120 g kolorowej papryki
1 szklanka ugotowanego makaronu
sos:
4-5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów
4-5 łyżek octu winnego -ziołowego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1/2 łyżeczki ziół (np.prowansalskich)
Wykonanie
- Liście szpinaku umyć, osuszyć; większe porwać na kawalki
- Pestki dynii zrumienić na suchej patelni, przesypać do miseczki
- Patelnię natrzeć ząbkiem czosnku, nalać olej, rozgrzać
- Paski fileta wrzucić na patelnię, podsmażyć mieszając aż się przyrumieni
- Dodać liście szpinaku i chwilkę poddusić. Przełożyć do miski.
- Dodać pomidory i paprykę pokrojoną w paski, ogórka pokrojonego w kostkę i makaron.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać.
- Przed podaniem posypać pestkami dynii.
Smacznego!
Pycha Elu :-) uwielbiam takie sałatki :-)
OdpowiedzUsuń