niedziela, 15 czerwca 2014

Szybka sałatka do pracy i nie tylko

Gdy za oknem gorąco to najchętniej jemy coś chłodnego. Posiłek w czasie obiadu powinien być pożywny i zdrowy... Myślę, że dobrym rozwiązaniem są sałatki z dodatkiem makaronu, orkiszu, ryżu lub kaszy.
Dziś polecam szybką sałatkę z makaronem, szpinakiem, parowanym filetem z indyka...

Szybka sałatka do pracy i nie tylko...

składniki:
400 g liści szpinaku
50 g pestek dynii
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
150-200 g filetu z indyka (może być z kurczaka) pokrojonego w paski
kilka suszonych pomidorów z zalewy w paseczki
ogórek kiszony
120 g kolorowej papryki
 1 szklanka ugotowanego makaronu

sos:
4-5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów
4-5 łyżek octu winnego -ziołowego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1/2 łyżeczki ziół (np.prowansalskich)


Wykonanie

  1. Liście szpinaku umyć, osuszyć; większe porwać na kawalki
  2. Pestki dynii zrumienić na suchej patelni, przesypać do miseczki
  3. Patelnię natrzeć ząbkiem czosnku, nalać olej, rozgrzać
  4. Paski fileta wrzucić na patelnię, podsmażyć mieszając aż się przyrumieni
  5. Dodać liście szpinaku i chwilkę poddusić. Przełożyć do miski.
  6. Dodać pomidory i paprykę pokrojoną w paski, ogórka pokrojonego w kostkę i makaron.
  7. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać.
  8. Przed podaniem posypać pestkami dynii.
Smacznego!

1 komentarz: