wtorek, 24 czerwca 2014

„Winko” bławatkowe

Wspomnienie z dzieciństwa... Przez kilka lat nie mogłam sobie przypomnieć z czego to "winko" było? 
A było pyszne! I ten kolor...
Przeszukałam książki i zaszyty Babci i znalazłam

„Winko” bławatkowe


składniki:
1 szkl. płatków chabra bławatka (inaczej modraka)
1 litr wody
500 g cukru
sok z 1 cytryny

Wykonanie:
  1. Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.
  2. Z kwiatów modraka oderwać same płatki, przesypać do słoja, dodać sok z cytryny i zalać syropem.
  3. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w zacienione miejsce na 10-14 dni.   2-3 razy dziennie przemieszać całość.
  4. Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko, dobrze schłodzić.

Podawać z kostkami lodu lub wodą mineralną.
To „winko” jest lekko sfermentowane ale bez %, dlatego tak dobrze pamiętam je z dzieciństwa. Ma smak słodko-kwaskowy. Pięknie pachnie kwiatami i ma cudny kolor :) Babcia częstowała nas w upalne dni lata, bo bardzo dobrze gasiło pragnienie...

Tuż po zalaniu syropem 
i... 12 dni później...


Takie „winko” można przechowywać:
Przelać do butelek; butelki wstawić do wysokiego garnka z wodą i pasteryzować 30 minut. Zostawić w garnku do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce, gdzie może stać przez klika miesięcy.

A dla dorosłych było prawdziwe wino z modraka... ale o tym innym razem

1 komentarz:

  1. To smak z mojego dziecinstwa , moj brat robil takie winko na wakacjach u babci na wsi . Sok ma wyjatkowy smak i aromat polecam

    OdpowiedzUsuń