poniedziałek, 7 lipca 2014

Babeczki bananowe z kruszonką

Pyszne, mięciutkie i wilgotne w środku z chrupiącą kruszonką :)
W oryginalnym przepisie cukru było znacznie więcej ale miałam bardzo dojrzałe banany i dlatego znacznie go zmniejszyłam. Dla nas słodyczy wyszło w sam raz :)


Babeczki bananowe z kruszonką

Składniki na 12 babeczek:
200 g mąki pszennej (może być pół na pół z orkiszową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
3-4 dojrzałe banany (najlepsze z ciemną skórką)
50 g cukru
25 g cukru trzcinowego
1 jajko

kruszonka:
50 g cukru trzcinowego
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki cynamonu
30 g zinmego masła

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 175*C (z termoobiegiem)
  2. W misce połaczyć sypie produkty: mąkę, sodę, proszek i sól
  3. W rondelku rozpuścić masło i podgrzać aż zacznie się pienić i trochę zbrązowieje. Odstawić do przestudzenia.
  4. W drugiej misce rozgnieść obrane ze skórki banany, dodać cukier i jajko oraz wystudzone masło; wymieszać.
  5. Dodać masę bananową do suchych składników, krótko mieszać.
  6. Rozłożyć ciasto do silikonowych foremek na babeczki lub do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.
  7. Składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub za pomocą miksera i rozłożyć na cieście bananowym.
  8. Wstawić do piekarnika na 20 minut.



Zjadać powinniśmy dobrze wystudzone ale gwarantuję, że trudno się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłej.
Smacznego!
Przepis wyszukała moja córka Kasia w czerwcowym miesięczniku Kuchnia.
Zdjęcia zrobię i wstawię gdy będziemy robić następną porcję, bo "rozeszły" się zbyt szybko.

Kolejna porcja sfotografowana:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz