czwartek, 31 lipca 2014

Jagodzianki z miętą

Jeśli sezon jagodowy w pełni, to nie może zabraknąć jagodzianek!
Jagody czują miętę :) To bardzo smaczne i aromatyczne połączenie.


Jagodzianki z miętą

Bardzo dobry przepis na ciasto do jagodzianek znajdziecie TU 
Moja zmiana polegała na połączeniu 
białej mąki pszennej ze zmielonym ziarnem pszenicy w równych proporcjach
 i zastąpieniu bialego cukru brązowym.

składniki farszu:
100 g płatków owsianych
70 g brązowego cukru
listki mięty z 2-3 gałązek (można dodać więcej)
500 g jagód

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane, cukier i listki mięty umieścić w suchym naczyniu Thermomixa, zmielić 12 s. / obr. 9
  2. Przesypać do przebranych jagód.
  3. Ciasto rozwalkować, podzielić na części, na każdej położyć po 1-2 łyżeczki jagodowego nadzienia.
  4. Bułeczki zlepić, położyć na pergaminie zlepieniem do dołu, posmarować roztrzepanym jajkiem.
  5. Można posypać brązowym cukrem lub kruszonką.
  6. Piec wg wskazówek Smoczka, czyli 15 minut w temp. 150*C i 10 minut w temp. 170*C


Lukru nie robiłam, bo nie lubimy. 
Nam wystarczą takie pomalowane jajkiem, błyszczące po upieczeniu.
Jagodzianki są przepyszne. 

Tym razem robiłam mniejsze i z tej porcji wyszły mi 22 bułeczeki.
Polecam sprawdzony przepis.

8 komentarzy:

  1. Takiego farszu do jagodzianek to jeszcze nie próbowałam, brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, polecam! Mięta z jagodami pysznie się komponuje :)

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie smakowe. Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Były pyszne, robiłam już powtórki kilka razy.

      Usuń
  3. Pyszne miętowe jagodzianki, ciekawie to wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miętę bardzo lubię a w tym roku wyjątkowo się rozrosła więc mogę eksperymentować

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Klaudia, cieszę się że skamowały, pozdrawiam

      Usuń