Pyszny chleb z gotowanym ziarnem orkiszu. Chrupiąca skórka, mięciutki i środek A zapach? Domownicy czekają niecierpliwie aż wystygnie...
Spróbujcie sami...
Chleb z orkiszem na maślance
składniki:
200 g ugotowanego ziarna orkiszu
30 g drożdży
280 g maślanki (dobrze ukwaszonej)
200 g mąki orkiszowej
200 g mąki pszennej
70 g ziarna słonecznika
30 g otrębów żytnich
50 g siemienia lnianego
1 łyżeczka czarnuszki
10 g soli
50 g oleju
do posypania ziarna słoneczkika
wykonanie przy pomocy Thermomixa:
- W naczyniu umieścić ugotowane ziarno orkiszu, dodać drożdże i maślankę; podgrzewać 2 min. / 37*C / obr. 1
- Dodać resztę składników, wyrobić ciasto 4 min. / Interwał.
- Ciasto zostawić w naczyniu aż "wyjrzy" przez otwór w pokrywie, wtedy wyrobić ponownie 1 min / Interwał.
- Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Mokrą ręką wygładzić powierzchnię, posypać słonecznikiem.
- Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
- Piekarnik nagrzać do temp. 170*C, piec 35-40 minut (do suchego patyczka)
- Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!
Elu ale pyszny musi być :-) dodam sobie do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Jest pyszny... Dziś piekę kolejny...
UsuńPrzepyszny chlebuś
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :) np. Chleb graham na drożdżach!:)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam:)
Witaj Kasiu, dziękuję za odwiedziny i zaproszenie :) Chętnie do Ciebie zajrzę. Ja też początkująca jestem...
UsuńPozdrawiam, Ela
Muszę wreszcie upiec własny ! :)
OdpowiedzUsuńPaulina zachęcam do pieczenia własnego chleba. Jak już zaczniesz to się przekonasz, że dużo czasu nie stracisz ale zyskasz... smak i aromat swojskiego chlebka! I już nie przestaniesz, bo ten kupny nijak się ma do takiego swojego.
UsuńPozdrawiam, Ela