Moja rodzinka zachwycona! Nie mogli uwierzyć, że to takie składniki. Smakuje podobnie jak masło orzechowe. Nawet podobnie przykleja się do podniebienia :)
Polecam tą pastę z siemienia lnianego na dobry początek dnia:
Lniane masło "orzechowe"
składniki:
250 g nasion siemienia lnianego
szczypta soli morskiej
120 g oleju słonecznikowego
Wykonanie z użyciem Thermomixa:
- Nasiona siemienia lnianego odważyć do suchego naczynia
- Dodać sól; zmiksować na mąkę 30 s. / obr. 10
- Na noże założyć motylek, dodać olej; ucierać 5 min. / 50*C / obr. 3
- Przełożyć do słoika, ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
witaj Elu :)widzę że też cie wciągło :)powodzenia w prowadzeniu bloga a tak wogole kusisz mnie tym masełkiem ale myslę czy z sezamu nie zrobić
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie http://kuchniamaryny.blogspot.com/
Oj, wciągnęło :) Dziękuję za zaproszenie, wpadnę na pewno. Agnieszko z takiego mielonego i ucieranego sezamu robi się pastę tahini, używaną w kuchni tajskiej. Też pyszna! Pozdrawiam
UsuńA może zamiast oleju słonecznikowego olej lniany? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz dodać swój ulubiony olej. Z lnianym nie próbowalam ale z oliwą z oliwek wyszło mi nie za bardzo. Dlatego kolejna próba, już udana była z olejem słonecznikowym. Pozdrawiam
UsuńSuper masełko, chętnie bym je zrobiła, alemój robot by tego nie wytrzymał.
OdpowiedzUsuńI zapraszam do mnie.
UsuńElu super pomysł :-) do wypróbowania :-):-):-)
OdpowiedzUsuń