piątek, 23 maja 2014

Lniane masło "orzechowe"

Zrobiłam eksperyment...
Moja rodzinka zachwycona! Nie mogli uwierzyć, że to takie składniki. Smakuje podobnie jak masło orzechowe. Nawet podobnie przykleja się do podniebienia :) 
Polecam tą pastę z siemienia lnianego na dobry początek dnia:

Lniane masło "orzechowe"


składniki:
250 g nasion siemienia lnianego
szczypta soli morskiej
120 g oleju słonecznikowego

Wykonanie z użyciem Thermomixa:
  1. Nasiona siemienia lnianego odważyć do suchego naczynia
  2. Dodać sól; zmiksować na mąkę 30 s. / obr. 10
  3. Na noże założyć motylek, dodać olej; ucierać 5 min. / 50*C / obr. 3
  4. Przełożyć do słoika, ostudzić. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja Domowy Wyrób

7 komentarzy:

  1. witaj Elu :)widzę że też cie wciągło :)powodzenia w prowadzeniu bloga a tak wogole kusisz mnie tym masełkiem ale myslę czy z sezamu nie zrobić

    zapraszam do siebie http://kuchniamaryny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, wciągnęło :) Dziękuję za zaproszenie, wpadnę na pewno. Agnieszko z takiego mielonego i ucieranego sezamu robi się pastę tahini, używaną w kuchni tajskiej. Też pyszna! Pozdrawiam

      Usuń
  2. A może zamiast oleju słonecznikowego olej lniany? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz dodać swój ulubiony olej. Z lnianym nie próbowalam ale z oliwą z oliwek wyszło mi nie za bardzo. Dlatego kolejna próba, już udana była z olejem słonecznikowym. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Super masełko, chętnie bym je zrobiła, alemój robot by tego nie wytrzymał.

    OdpowiedzUsuń
  4. Elu super pomysł :-) do wypróbowania :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń