Tym razem szybka tarta
składniki ciasta:
2 jajka
250 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie zmielone ziarno pszenicy)
150 g masła lub margaryny
1/2 łyżeczki soli
składniki nadzienia:
pęczek młodej botwinki
kalarepka
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 gałki mozzarelli
3 jajka
150-200 g jogurtu naturalnego
20-30 g chrzanu tartego
sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajka i sól wyrobić szybko ciasto, włożyć na pół godz. do lodówki.
Wyjąć, rozwałkować, wylepić formę do tarty posmarowaną masłem i wysypaną otrębami.
Piekarnik nagrzać do temp. 175*C
Botwinkę i kalarepkę pokroić, lekko obgotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić i ostudzić.
Jajka połączyć z jogurtem, dodać chrzan, sól i świeżo mielony pieprz, wymieszać.
Na cieście rołożyć ugotowaną botwinkę i kalarepkę. Ugotowane jajka obrać i podzielić na ćwiartki; rozłożyć na botwince, rozłożyć porwaną w kawałki mozzarellę.
Zalać wszystko masą jogurtowo-jajeczną.
Wstawić do piekarnika na 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz