poniedziałek, 5 maja 2014

Pasztet jarski 3-kolorowy

W zeszycie mojej Babci jest taki przepis na pasztet bezmięsny z notatką, że to pasztet Wielkanocny. 

Wypróbowałam go na warsztatach kulinarnych dla wegetarian i... wszystkim zasmakował! Bardzo się cieszę i sama też od tamtego czasu dosyć często go robię zmieniając warzywa (zależy jakie mam akurat w spiżarce). 
Potrzebna będzie keksówka o wymiarach 40 x 10 cm


Kolorowy pasztet jarski 
składniki:
500 g obranych buraków
500 g obranej marchewki
300 g brokuła lub kalafiora
120-150 g cebuli (2-3 szt.)
3 ząbki czosnku
60 g masła lub margaryny
150 g kaszy manny
200 g jogurtu naturalnego
6 jajek
60 g startego żółtego sera




przyprawy:
koncentrat bulionu warzywnego - 1 łyżka
przyprawa warzywna (typu Vegeta) -1 łyżka
pieprz - 1 łyżeczka
sól - 1-2 łyżeczki (wg. upodobań)
przyprawa ziołowa (np. czubrzyca zielona) - 1 łyżeczka

dodatki:
korzeń imbiru, obrany - 2 cm (ew. 1/2 łyżeczki mielonego)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1-2 kostki szpinaku (rozmrozić)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka świeżo tartego chrzanu

Wykonanie z pomocą Thermomixa:

  1. W suchym naczyniu rozdrobnić ser 10 s. / obr. 7; przełożyć do miseczki.
  2. Brokuły ułożyć na górnej części przystawki Varoma
  3. Marchewkę rozdrobnić 5-7 s. / obr. 4 i przełożyć na dolną część Varomy
  4. Buraki rozdrobnić 7-8 s. / obr. 4,5; przesypać do koszyczka
  5. Do naczynia wlać 500 g wody, wstawić koszyczek, zamknąć naczynie i ustawić Varomę na pokrywie. 
  6. Parować 20 min / temp.Varoma / obr.1
  7. Warzywa odstawić do przestygnięcia, naczynie wypłukać.


Przygotować wspólną masę:

  1. Cebulę i czosnek włożyć do naczynia, posiekać 5 s. / obr. 5; zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia
  2. Dodać masło i dusić 5 min. / temp.Varoma / obr. 1
  3. Dodać kaszę mannę; wymieszać 6-10 s. / obr. 3
  4. Dodać jogurt, jajka, ser żółty i wszystkie przyprawy i wymieszać 20 s. / obr.4-5; przełożyć do innego naczynia.


Przygotowanie pasztetu:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175*C; Foremki wyłożyć papierem, ew. wysmarować tłuszczem i posypać otrębami pszennymi. Z silikonowymi nie robimy nic.
  2. Do naczynia włożyć ugotowaną marchewkę, imbir pokrojony w plasterki + 300 g masy (ok.1/3 ) i wymieszać 30 s. / obr. 7; przelać do foremki
  3. Do naczynia (bez mycia) włożyć brokuły, dodać natkę, szpinak, gałkę muszkatołową + 300 g masy i wymieszać 30 s. / obr. 7; przelać do foremki na masę marchewkową; ostrożnie żeby masy się nie połączyły
  4. Do naczynia (bez mycia) włożyć buraki, chrzan i resztę masy i wymieszać 30 s. / obr. 7; przelać do foremki, wygładzić powierzchnię, 
  5. Wierzch polać 3-4 łyżkami wody i wstawić do piekarnika na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy suchy i ew. piec jeszcze 15 minut.
  6. Ostudzić, wyjąć z foremki, przełożyć do lodówki. Kroić najlepiej następnego dnia. 
Smacznego!

Wskazówki:

Weganie mogą zastąpić jajka rozgotowanym lnem złocistym.
A żółty ser wegańskim parmezanem
Przepisy wkrótce :)

2 komentarze:

  1. Elu pasztet wygląda smakowicie. A jakie kolory. Dodaje do wypróbowania :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Marzenko, dłużej wpisywałam tego posta niż robi się ten pasztet ;) Ale warto wypróbować bo każdy kolor to inny smak. I jest ciekawie. Daj znać, jak Wam smakowało

      Usuń