Wiosenne pulpety
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
350 g wody
30 g liści pokrzywy
30 g młodych listków mniszka lekarskiego (bez długiego ogonka)
120 g marchewki
2 ząbki czosnku
25 g kaszy manny lub zmielonych płatków owsianych górskich
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka kardamonu
50 g oliwy z oliwek
nadzienie:
kilka suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych w paseczki
Wykonanie przy pomocy Thermomixa:
- Odważyć kaszę jaglaną, umieścić na gęstym sitku i wypłukać zimną wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew. goryczki; przełożyć do naczynia, dodać szczyptę soli
- Dodać wodę i gotować 17 min / 90* / obr. 1; przełożyć do innego naczynia i ostudzić
- Listki pokrzywy i mniszka starannie przebrać i wypłukać; osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia i posiekać 7-10 s / obr.7
- Dodać marchewkę i czosnek i rozdrobnić 7 s. / obr.5
- Dodać resztę składników, wymieszać 20 s / obr. 4 pomagając kopystką
- Z masy formować pulpety, do środka wkładać po kilka pasków pomidorów i układać na Varomie posmarowanej oliwą
- Gotować 25 min / Varoma / obr.1
Sposób podania:
Doskonałe danie bezmięsne :)
Można podawać z warzywami gotowanymi na parze i sosem:
czosnkowym, pomidorowym lub serowym.
Wskazówki:
- zamiast oliwy z oliwek możemy dodać zalewę z suszonych pomidorów,
- ząbki czosnku możemy zastąpić 1 łyżką czosnku niedźwiedziego,
- suszone pomidory możemy zastąpić zielonymi oliwkami lub kawałkami sera fety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz