wtorek, 6 maja 2014

Wiosenne pulpety

Jeżeli wybierzecie się na kwiaty mniszka to podpowiadam, że do drugiego koszyczka możecie zebrać listki :) Ja nazbierałam ich dziś całkiem sporo :) Do tego pokrzywa i można "wyczarować" pyszne wiosenne pulpety:



Wiosenne pulpety

Składniki:
200 g kaszy jaglanej
350 g wody
30 g liści pokrzywy
30 g młodych listków mniszka lekarskiego (bez długiego ogonka)
120 g marchewki
2 ząbki czosnku
25 g kaszy manny lub zmielonych płatków owsianych górskich
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka kardamonu
50 g oliwy z oliwek

nadzienie:
kilka suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych w paseczki

Wykonanie przy pomocy Thermomixa:

  1. Odważyć kaszę jaglaną, umieścić na gęstym sitku i wypłukać zimną wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew. goryczki; przełożyć do naczynia, dodać szczyptę soli
  2. Dodać wodę i gotować 17 min / 90* / obr. 1; przełożyć do innego naczynia i ostudzić
  3. Listki pokrzywy i mniszka starannie przebrać i wypłukać; osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia i posiekać 7-10 s / obr.7
  4. Dodać marchewkę i czosnek i rozdrobnić 7 s. / obr.5
  5. Dodać resztę składników, wymieszać 20 s / obr. 4 pomagając kopystką
  6. Z masy formować pulpety, do środka wkładać po kilka pasków pomidorów i układać na Varomie posmarowanej oliwą
  7. Gotować 25 min / Varoma / obr.1


Sposób podania:

Doskonałe danie bezmięsne :) 
Można podawać z warzywami gotowanymi na parze i sosem: 
czosnkowym, pomidorowym lub serowym.

Wskazówki:

  1. zamiast oliwy z oliwek możemy dodać zalewę z suszonych pomidorów,
  2. ząbki czosnku możemy zastąpić 1 łyżką czosnku niedźwiedziego,
  3. suszone pomidory możemy zastąpić zielonymi oliwkami lub kawałkami sera fety.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz