Szpinakowe kluseczki z mąki orkiszowej
składniki:
100 g szpinaku ( u mnie mrożony brykiet )
1 jajko
80-100 g wody
280-300 g mąki orkiszowej (zmielone ziarno orkiszu)
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie z pomocą Thermomixa:
- Szpinak (tylko lekko rozmrożony) włożyć do naczynia, zmiksować 10 s., / obr.10; zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia.
- Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto 1 min. / Interwał
- Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat lub stolnicę, podzielić na 8 części
- Z każdej części uformować cienki wałeczek. Jeżeli mamy dzieci, które lubią pomacać w kuchni to tą czynność możemy powierzyć właśnie im :)
- Każdy wałeczek pokroić nożem na ukośne kluseczki (takie cienkie kopytka)
- W dwóch porcjach ugotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu kluseczek gotować jeszcze ok.3 min.
- Podawać z różnymi sosami
- Bardzo dobrze sprawdzają się jako dodatek do warzywnych sałatek
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz