Mleko owsiane z wanilią
składniki:
30-50 g płatków owsianych zwykłych, np.górskich (nie błyskawicznych!)
1 litr wody
30 g cukru trzcinowego (niekoniecznie)
ziarenka wanilii z laski ok. 1-2 cm
5 g oliwy z oliwek
Wykonanie z pomocą Thermomixa:
- Połowę ilości wody i resztę składników umieścić w naczyniu i gotować 10 min. / 90*C / obr. 4-5
- Przelać przez gęste sitko, dodać resztę wody i wymieszać.
- Przechowywać nie dłużej niż 2-3 dni w lodówce.
Smacznego!
Wskazówki:
Ilość płatków owsianych zależy od tego jak gęste chcemy mieć mleko.
Cukier trzcinowy możemy pominąć lub zastąpić syropem z agawy lub miodem. Możemy też dosłodzić mleko bezpośrednio przed wypiciem, np. syropem daktylowym.
Polecam szczególnie maturzystom i osobom, które przygotowują się do różnego rodzaju egzaminów.
Owies jest cennym źródłem energii, bogatym w białko i błonnik oraz pierwiastki: żelazo, potas, krzem, wapń, magnez i wit.E
Owies działa uspokajająco czyli antystresowo -odpowiednio na znerwicowanego maturzystę. W medycynie ludowej owies był i jest stosowany w stanach wyczerpania nerwowego i jako środek pomocniczy w leczeniu depresji.
Poza tym takie mleko owsiane możemy stosować również zewnętrznie: jako maseczkę na podrażnioną kosmetykami skórę twarzy. Oraz do relaksującej i wygładzającej całą skórę kąpieli. Polecam
____________________________
Jogurt owsiany zrobiłam, ale mleka jeszcze nie. Muszę w końcu je zrobić.
OdpowiedzUsuńA jak robiłaś ten jogurt? Gdzie znajdę przepis? Chętnie wypróbuję.
Usuń