No i doczekałam się :) Co roku wykorzystuję całe pęczki a nawet proszę panią na stoisku
o te oderwane, których ktoś nie chciał...
Listki nie pryskanej rzodkiewki są świetnym dodatkiem do sałatek, a nawet koktajli. Wszystko z myślą o zdrowiu:
Zupa z listków rzodkiewki
składniki:
1 cebula, ok.80 g
1 ząbek czosnku
40 g masła lub oleju
listki z 2-3 pęczków rzodkiewki, umyte osączone
150 g obranych ziemniaków
25 g mąki ryżowej
1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
700 g wody
100 g jogurtu naturalnego
przyprawy:
sól
pieprz
przyprawa warzywna
gałka muszkatołowa
- Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 4 s. / obr.5; zgarnąć kopystką na dno,
- Dodać masło lub olej i dusić 3 min. / temp.Varoma / obr.1
- Dodać listki rzodkiewki i ziemniaki, rozdrobnić 10 s. / obr. 5
- Dodać bulion, przyprawy i wodę i gotować 20 min. / 90*C / obr.1,5
- Do ugotowanej zupy dodać jogurt i zmiksować na krem 20-30 s. / obr. 9
- Podawać z grzankami ziołowymi, posiekaną rzokdiewką i dowolną zieleniną (pietruszka, szczypiorek, kolendra...)
Smacznego!
Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś próbowałam zrobić pesto z liści rzodkiewki - niestety, nic mi z tego nie wyszło... Może zupa by się udała...? :)
Pesto? Dzięki za inspitację. Jutro kupuję kolejne rzodkiewki na targu i spróbuję zrobić pesto :)
Usuń