Polecam pyszną marynatę do mięs:
Marynata do mięs z grilla
składniki:
2-3 cm imbiru, świeżego w cienkich plasterkach
3 ząbki czosnku
1 gożdzik
2-3 ziarna czarnego pieprzu
50 g oleju
50-70 g miodu
30 g sosu sojowego
45 g octu winnego, np. jabłkowego
1-2 gałązki cząbru, świeżego
1-2 łyżeczki soli
wykonanie:
1.goździk i ziarna pieprzu zmiksować w suchym naczyniu 15 s / obr.9
2.dodać imbir, czosnek i listki cząbru; posiekać 5-7 s / obr 6
3.dodać resztę składników i wymieszać 3 min / 50*C / obr.2
4. marynatą zalać ok. 1 kg mięsa (żeberek, szynki, łopatki...) pokrojonego na porcje; macerować co najmniej 3 godziny. Po wystudzeniu wstawić do lodówki -najlepiej na całą noc.
właśnie szukałam przepisu na marynatę do karkówki , dzięki Elu za przepis :)
OdpowiedzUsuń