Mleko migdałowe
składniki:
80 g obranych migdałów
100 g kostek lodu
250 g zimnej wody
Wykonanie przy pomocy Thermomixa:
- Obrane migdały i kostki lodu umieścić w naczyniu, zmiksować 10 s. / obr. 10
- Ustawić pokrętło obrotów w pozycji 7 i na pokrywę lać wolnym strumieniem zimną wodę.
- Gdy już cała woda spłynie do naczynia "podkręcić" obroty do 10 na ok. 1 min.
- Mleko przelać przez filtr od kawy lub drobne sitko. Ja piję je bez przecedzania.
Wspaniały dodatek do koktajli owocowych oraz do musli, płatków...
Mleko migdałowe jest bogate w białko, wapń, błonnik...
Jest wskazane dla osób nie tolerujących białka zwierzęcego.
Można je dosłodzić miodem ale niekoniecznie.
Świetnie gasi pragnienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz