wtorek, 13 maja 2014

Mleko migdałowe

Pyszne, zimne i mocno spienione mleko migdałowe. Możemy z nigo zrobić fantastyczny migdałowy biały twarożek i wykorzystać do deserów lub jako dodatek do naleśników.

Mleko migdałowe

składniki:
80 g obranych migdałów
100 g kostek lodu
250 g zimnej wody

Wykonanie przy pomocy Thermomixa:

  1. Obrane migdały i kostki lodu umieścić w naczyniu, zmiksować 10 s. / obr. 10
  2. Ustawić pokrętło obrotów w pozycji 7 i na pokrywę lać wolnym strumieniem zimną wodę.
  3. Gdy już cała woda spłynie do naczynia "podkręcić" obroty do 10 na ok. 1 min.
  4. Mleko przelać przez filtr od kawy lub drobne sitko. Ja piję je bez przecedzania.


Wspaniały dodatek do koktajli owocowych oraz do musli, płatków...
Mleko migdałowe jest bogate w białko, wapń, błonnik... 
Jest wskazane dla osób nie tolerujących białka zwierzęcego.
Można je dosłodzić miodem ale niekoniecznie.
Świetnie gasi pragnienie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz