Wspólnie z mamą Natalki opracowywałyśmy przepisy do nowej diety dziewczynki.
Miało być smacznie, ciekawie (bo Natalka to niejadek), oczywiście bez glutenu i szybko (bo mama pracuje). Thermomix nadaje się do tego znakomicie :)
Na Dzień Dziecka zrobiłyśmy Natalce gofry
Gofry bezglutenowe
składniki na 2 szt:
50 g mąki ryżowej *
20 g mąki z kaszy jaglanej*
30 g mleka migdałowego -przepis TU
30 g wody mineralnej gazowanej
1 jajko
15 g cukru brązowego
5 g oleju
olej do posmarowania gofrownicy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na masę bez grudek. W Thermomixie to 20-30 s. / obr.6
- Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem za pomocą pędzelka.
- Wlać porcję ciasta, piec kilka minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu przestudzić na kratce (wtedy zostaną chrupkie).
- Podawać z sosem owocowym (np. zmiksowane owoce z kilkoma ziarenkami wanilii)
* mąkę ryżową otrzymamy mieląc ziarno ryżu; w Thermomixie 250 g ryżu mielimy 30 s. / obr. 10
* mąkę z kaszy jaglanej otrzymamy w ten sam sposób jak mąkę ryżową
Na zdjęciu gofer z sosem truskawkowo-bananowym z dodatkiem ziarenek wanilii
Pycha, polecam nie tylko bezglutenowcom!
Na pewno są pyszne :-):-):-)
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis. Jednak jeśli dziecko ma dwie znaczące nietolerancje pokarmowe z jego diety powinien być ponadto wykluczony cukier.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi.Przekażę ją rodzicom dziewczynki. Pozdrawiam
Usuń