piątek, 25 lipca 2014

Arbuzowy hit!

Arbuz: piękny kolor, ponad 85% wody, niewiele witamin i minerałów a tak go lubimy! 
Najlepszy na surowo, w napojach, sobretach, drinkach...
Arbuz ceniony jest za dużą ilość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Już tylko z tego powodu powinniśmy jeść go jak najwięcej.
Arbuz obniża też ciśnienie i wspomaga pracę serca. Więcej o arbuzie możecie przeczytać np. TU
Lubicie arbuza i pyszne desery z jego dodatkiem? Ja tak!
A czy lubicie wypestkowywać arbuza? Ja tak! 
Tak, tak, to nie pomyłka... Odkąd w kuchni pomaga mi Thermomix wypestowanie arbuza trwa tyko kilka sekund :) 

Polecam pyszny i przede wszystkim orzeźwiający napój arbuzowy. Na upalne dni lub na taką duchotę jak dzisiaj jest idealny :)
A do tego robi się go błyskawicznie!

Arbuzowy hit!

składniki:
1 kg miąższu arbuza
1/2 cytryny obranej, bez pestek
1/2 litra tonicu
kilka kostek lodu
wykonanie:
  1. Włożyć miąższ arbuza do naczynia i "odwirować" 5-8 s. / obr.4; przecedzić przez koszyczek lub durszlak (pestki zostają na durszlaku a miąższ przelatuje np. do miseczki)
  2. Do naczynia włożyć cytrynę pokrojoną w plasterki, kostki lodu i przecedzony miąższ; zmiksować 10 s. / obr. 10
  3. Dodać tonic i wymieszać 5s. / obr.4
Przelać do szklanek i pić ze smakiem!

Dla dorosłych polecam dodatek alkoholu, ja preferuję w tym zestawie gin.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Elu zapamiętam :-) kupię arbuza i wypróbuję :-) dziękuje za super pomysł :-) a napój smakowicie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń