Polecam pyszną marynatę do mięs:
Marynata do mięs z grilla
składniki:
 2-3 cm imbiru, świeżego w cienkich plasterkach
 3 ząbki czosnku
 1 gożdzik
 2-3 ziarna czarnego pieprzu
 50 g oleju
 50-70 g miodu
 30 g sosu sojowego
 45 g octu winnego, np. jabłkowego
 1-2 gałązki cząbru, świeżego
 1-2 łyżeczki soli
wykonanie:
1.goździk i ziarna pieprzu zmiksować w suchym naczyniu 15 s / obr.9
2.dodać imbir, czosnek i listki cząbru; posiekać 5-7 s / obr 6
3.dodać resztę składników i wymieszać 3 min / 50*C / obr.2
4. marynatą zalać ok. 1 kg mięsa (żeberek, szynki, łopatki...) pokrojonego na porcje; macerować co najmniej 3 godziny. Po wystudzeniu wstawić do lodówki -najlepiej na całą noc.

właśnie szukałam przepisu na marynatę do karkówki , dzięki Elu za przepis :)
OdpowiedzUsuń