czwartek, 8 maja 2014

Czekoladowo-miętowy krem z awokado

Nie wiem, czy każdy tak ma, że co jakiś czas "chodzi za nim" chęć na coś słodkiego a najlepiej czekoladowego... Ale jak pogodzić kaloryczny czekoladowy deser ze zdrowym stylem odżywiania... A gdy do tego córki są na diecie i rzeźbią cialo przed wyjściem na plażę? 
Otóż jest na to sposób! 


Czekoladowo-miętowy krem z awokado

składniki:
kilka listków świeżej mięty
1 dojrzałe awokado (po obraniu ok.120-140g)
2 łyżeczki korabu (lub kakao)
1 łyżka płynnego miodu lub syropu daktylowego
30 g zmielonych migdałów

wersja dla dorosłych:
+ 50 g likieru miętowego 

dekoracja:
prażone migdały
świeża mieta
Wykonanie:
  1. Polecam zrobić od razu podwójną porcję, bo jedna to zdecydowanie za mało :)
  2. Miętę drobniutko posiekać i wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładką masę. 
  3. Jeżeli użyjecie Thermomixa to najpierw w suchym naczyniu należy posiekać miętę  na obr. 7; dodać resztę składników i miksować 30 s. / obr. 6; w połowie czasu naczynie otworzyć i zgarnąć kopystką ze ścianek.
  4. Podawać posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Dodatkowe informacje:
  • Wersja dla dorosłych jest pyszna ale bardziej kaloryczna. Wybór należy do Was.
  • Miód możemy zastąpić syropem daktylowym lub syropem z agawy.
  • Krem gęstnieje gdy wstawimy go do lodówki; świetnie nadaje się do przełożenia tortów.





3 komentarze:

  1. Elu dzisiaj kupię awokado i jutro zrobię pyszny deser :-):-):-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziel się później wrażeniami :) Jestem ciekawa Twojej opinii, Marzenko.

      Usuń
  2. Elu deser przepyszny. Będę go często robiła i wykorzystywała jako dodatek do ciast i innych deserów. Dziękuje za super przepis :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń