Otóż jest na to sposób!
Czekoladowo-miętowy krem z awokado
składniki:
kilka listków świeżej mięty
1 dojrzałe awokado (po obraniu ok.120-140g)
2 łyżeczki korabu (lub kakao)
1 łyżka płynnego miodu lub syropu daktylowego
30 g zmielonych migdałów
wersja dla dorosłych:
+ 50 g likieru miętowego
dekoracja:
prażone migdały
świeża mieta
30 g zmielonych migdałów
wersja dla dorosłych:
+ 50 g likieru miętowego
dekoracja:
prażone migdały
świeża mieta
Wykonanie:
- Polecam zrobić od razu podwójną porcję, bo jedna to zdecydowanie za mało :)
- Miętę drobniutko posiekać i wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładką masę.
- Jeżeli użyjecie Thermomixa to najpierw w suchym naczyniu należy posiekać miętę na obr. 7; dodać resztę składników i miksować 30 s. / obr. 6; w połowie czasu naczynie otworzyć i zgarnąć kopystką ze ścianek.
- Podawać posypane prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Dodatkowe informacje:
- Wersja dla dorosłych jest pyszna ale bardziej kaloryczna. Wybór należy do Was.
- Miód możemy zastąpić syropem daktylowym lub syropem z agawy.
- Krem gęstnieje gdy wstawimy go do lodówki; świetnie nadaje się do przełożenia tortów.
Elu dzisiaj kupię awokado i jutro zrobię pyszny deser :-):-):-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Podziel się później wrażeniami :) Jestem ciekawa Twojej opinii, Marzenko.
UsuńElu deser przepyszny. Będę go często robiła i wykorzystywała jako dodatek do ciast i innych deserów. Dziękuje za super przepis :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/