sobota, 3 maja 2014

Deszczowa majówka...

Jakoś tak się składa, że rozpoczęcie sezonu grillowego odbywa się u  nas w czasie deszczu... No cóż, na szczęście ganek mamy dość duży. Tym razem wszystko przygotowane było w ogrodzie ale na godzinę przed rozpoczęciem zaczął padać deszcz i... przenieśliśmy się na ganek :)
Polecam pyszną marynatę do mięs:

Marynata do mięs z grilla


składniki:
 2-3 cm imbiru, świeżego w cienkich plasterkach
 3 ząbki czosnku
 1 gożdzik
 2-3 ziarna czarnego pieprzu
 50 g oleju
 50-70 g miodu
 30 g sosu sojowego
 45 g octu winnego, np. jabłkowego
 1-2 gałązki cząbru, świeżego
 1-2 łyżeczki soli

wykonanie:
1.goździk i ziarna pieprzu zmiksować w suchym naczyniu 15 s / obr.9

2.dodać imbir, czosnek i listki cząbru; posiekać 5-7 s / obr 6

3.dodać resztę składników i wymieszać 3 min / 50*C / obr.2
4. marynatą zalać ok. 1 kg mięsa (żeberek, szynki, łopatki...) pokrojonego na porcje; macerować co najmniej 3 godziny. Po wystudzeniu wstawić do lodówki -najlepiej na całą noc.

1 komentarz:

  1. właśnie szukałam przepisu na marynatę do karkówki , dzięki Elu za przepis :)

    OdpowiedzUsuń