wtorek, 6 maja 2014

Zupa z listków rzodkiewki

Kolejny wiosenny przepis. Nie kupuję pierwszych nowalijek, podejrzewając ile w nich może być chemii Zawsze czekam na te, które pojawiają się na targu u zaufanego rolnika. 
No i doczekałam się :) Co roku wykorzystuję całe pęczki a nawet proszę panią na stoisku 
o te oderwane, których ktoś nie chciał... 
Listki nie pryskanej rzodkiewki  są świetnym dodatkiem do sałatek, a nawet koktajli. Wszystko z myślą o zdrowiu:




Zupa z listków rzodkiewki

składniki:
1 cebula, ok.80 g
1 ząbek czosnku
40 g masła lub oleju
listki z 2-3 pęczków rzodkiewki, umyte osączone
150 g obranych ziemniaków
25 g mąki ryżowej
1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
700 g wody
100 g jogurtu naturalnego

przyprawy:
sól
pieprz
przyprawa warzywna
gałka muszkatołowa

Wykonanie z pomocą Thermomixa:

  1. Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 4 s. / obr.5; zgarnąć kopystką na dno,
  2. Dodać masło lub olej i dusić 3 min. / temp.Varoma / obr.1
  3. Dodać listki rzodkiewki i ziemniaki, rozdrobnić 10 s. / obr. 5
  4. Dodać bulion, przyprawy i wodę i gotować 20 min.  / 90*C / obr.1,5
  5. Do ugotowanej zupy dodać jogurt i zmiksować na krem 20-30 s. / obr. 9
  6. Podawać z grzankami ziołowymi, posiekaną rzokdiewką i dowolną zieleniną (pietruszka, szczypiorek, kolendra...)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Intrygujące :)
    Ja kiedyś próbowałam zrobić pesto z liści rzodkiewki - niestety, nic mi z tego nie wyszło... Może zupa by się udała...? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto? Dzięki za inspitację. Jutro kupuję kolejne rzodkiewki na targu i spróbuję zrobić pesto :)

      Usuń