poniedziałek, 12 maja 2014

Bulion warzywny -koncentrat

W moich przepisach znajdziecie takie składniki jak: koncentrat bulionu warzywnego, przyprawa warzywna, sól ziołowa, zioła do sałatek, zioła do dań na parze... i wiele innych, które są takim abecadłem w kuchni. Bez takich składników zdrowe gotowanie nie byłoby smaczne...

Dziś zaczynam cykl takich właśnie składników:



Bulion warzywny -koncentrat

składniki:
60-80 g cebuli
15 g czosnku (ok.3 ząbki)
20 g oleju rzepakowego
200 g marchwi 
50 g korzenia pietruszki
50 g korzenia selera
100 g selera naciowego
100 g cukinii
150 g pomidorów (mogą być z puszki -bez zalewy)
80 g soli morskiej grubo ziarnistej


zioła:
1/2 pęczka natki pietruszki -ok.10 gałązek
3-4 gałązki lubczyku
po 1 gałązce: rozmarynu i tymianku (same listki) 
oraz bazylii i oregano
1 listek laurowy
100 g (1kieliszek) białego wina wytrawnego 


dodatkowo:
 2-3 łyżki płatków drożdżowych -dla osób nie jedzących nabiału lub -50 g sera Dziugas lub parmezanu
40 g oliwy z oliwek

Wykonanie z pomocą Thermomixa:

  1. W naczyniu umieścić cebulę i czosnek, posiekać 5 s. / obr.5; zgarnąć kopystką ze ścianek.
  2. Dodać olej rzepakowy i dusić 3 min. / temp. Varoma / obr.1
  3. Dodać obrane warzywa i poszatkować 20 s. / obr. 5 
  4. Na noże założyć motylek
  5. Dodać zioła, sól i wino, i gotować 35 min. / temp. Varoma / obr. soft
  6. Zdjąć motylek!!! dodać płatki drożdżowe lub ser oraz oliwę i zmiksować na gładką pastę 1-2 min. / obr. 10
  7. Przelać do słoiczków, zakręcić
  8. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce (nawet do 2 miesięcy)


Wskazówka:
Bulion możemy przechowywać w postaci kostek. W tym celu foremki do kostek lodu posmarować w środku oliwą i nałożyć pastę. Po zamrożeniu kostki możemy przełożyć do pojemnika i przechowywać w zamrażarce.

1 łyżka dodana do 0,5 l wody daje nam bazę do ugotowania zupy lub sosu.


_____________________________

Akcja bez nabiału

1 komentarz:

  1. Muszę się zmobilizować do przygotowania takiego domowego bulionu - koncentratu :0

    OdpowiedzUsuń