czwartek, 29 maja 2014

Zapiekanka naleśnikowa

Ciekawe pomysły przychodzą mi do głowy gdy muszę szybko przygotować posiłek dla rodzinki. Albo gdy znajomi dzwonią, że będą za godzinkę. Otwieram lodówkę, zaglądam do spiżarki, chwilę intensywnie myślę i... już mam kolejny przepis :)
Moim niezbędnym pomocnikiem w kuchni oprócz Thermomixa jest ostatnio zeszyt i długopis. Jak przygotowuję coś nowego, to zapisuję, bo później mogę sobie nie przypomnieć co w trakcie tworzenia dodawałam... Tak powstał pomysł na zapiekankę z orkiszowo-ziołowymi naleśnikami.

Zapiekanka naleśnikowa:

składniki:
ciasto naleśnikowe:
300 g mąki orkiszowej
2 jajka
300 g wody
300 g mleka (może być roślinne)
70 g oleju
szczypta soli
1 łyżka posiekanych zioł: oregano, bazylia, tymianek

farsz:
300 g mielonego mięsa z szynki*
1 cebula średnia
1 ząbek czosnku
1 jajko
200 g serka wiejskiego
kilka suszonych pomidorów z zalewy
sól, pieprz

zalewa:
1-2 pomidory (mogą być z puszki - 1/2 puszki razem z zalewą pomidorową)
3 jajka
100 g jogurt naturalnego
30 g dobrego oleju
sól, pieprz, przyprawa warzywna
zioła: estragon
100 g żółtego sera

*Mielone mięso możemy zastąpić gotowanym ziarnem orkiszu. Też pyszne!

Wykonanie z pomocą Thermomixa:
  1. W suchym naczyniu posiekać ser 7 s. / obr.7; przełożyć.
  2. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w naczyniu i wymieszać 20 s. / obr. 5  Naczynie opłukać.
  3. Usmażyć na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.
  4. Cebulę i czosnek posiekać 5 s. / obr.5 zgarnąć kopystką ze ścianek
  5. Dodać 20 g oleju i dusić 3 min. / temp.Varoma / obr.1
  6. Dodać mielone mięso i dalej dusić 10 min. / temp.Varoma / obr. 1
  7. Dodać resztę składników, wymieszać 10-15 s. / obr.wsteczne 2; wyłożyć do miski
  8. Do naczynia (bez mycia) włożyć wszystkie składniki zalewy (bez sera). Świeże pomidory mogą być ze skórką, pokrojone na ćwiartki; i wymieszać 20 s. / obr. 8
  9. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Wylać na dno 1/3 zalewy.
  10. Farsz zawijać w naleśniki* i ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polać częścią sosu. 
  11. Wierzch zapiekanki polać resztą zalewy, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180*C na 25-30 minut.
* ja dodatkowo przed nałożeniem farszu posmarowałam każdy naleśnik pesto z tego przepisu Wyszło smacznie i kolorowo.





Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. 
  2. Usmażyć na patelni bez tłuszczu cienkie naleśniki.
  3. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Mięso przesmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę poddusić; ostudzić.
  5. Do przestudzonej masy mięsnej dodać serek wiejski, jajko, pomidory pokrojone w paseczki. 
  6. Doprawić do smaku, dodać zioła.
  7. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować.
  8. Dodać resztę składników zalewy (bez sera żółtego)  i dokładnie połączyć w miseczce.
  9. Piekarnik włączyć na temp. 180*C
  10. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  11. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Wylać na dno 1/3 zalewy.
  12. Farsz zawijać w naleśniki i ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polać częścią sosu. 
  13. Wierzch zapiekanki polać resztą zalewy, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.


Podawać z dowolnym sosem lub keczupem.
Smacznego!

1 komentarz: